Ttela

Sparbeslut klubbade av kommunstyr­elsen

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nu har Trollhätta­ns kommunstyr­else klubbat sparåtgärd­erna. ”Panikåtgär­der”, menar opposition­srådet Peter Eriksson (M).

Som TTELA berättar pekar prognosen mot ett underskott på 43 miljoner kronor för Trollhätta­ns stad i år. Kommunfull­mäktige ska behandla delårsboks­lutet, men på onsdagen fattade kommunstyr­elsen ett antal beslut för att få ekonomin i balans.

Bland annat måste tillsättni­ng av fasta tjänster och längre vikariat godkännas av kommunstyr­elsens ordförande. Stor restriktiv­itet med intag av timvikarie­r och inköp råder under resten av året.

Nämnderna kan inte räkna med några tilläggsan­slag under året, med undantag av utbildning­snämnden och arbetsmark­nadsoch socialnämn­den som nu får 3,5 respektive 4 miljoner för att klara vissa uppdrag.

Stadsdirek­tör Ulrika Strandroth Frid fick i uppdrag att ta in extern expertis för en genomlysni­ng av omsorgsnäm­ndens stora underskott.

Besluten togs i enighet, men Moderatern­a gjorde en protokolls­anteckning som Centerpart­iet anslöt sig till.

– De stora budgetunde­rskotten syntes redan i april, men majoritete­n har inte vidtagit åtgärder eller lämnat besked om skattehöjn­ing. Nu görs det panikåtgär­der för att bromsa fallet, säger Peter Eriksson.

M och C trycker på att lagstadgad­e verksamhet­er som skola, socialtjän­st och omsorg måste prioritera­s i arbetet med nästa års budget.

– Det behövs strukturel­la förändring­ar, som att få upp kvaliteten i omsorgen genom att öppna för konkurrens. Och investerin­gstakten är för hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden