Ttela

”Med en sådan politik kan man inte bli förvånad om folk sparar för lite”

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

att pensionsål­dern automatisk­t ska justeras med medellivsl­ängden, har förhoppnin­gsvis hanterat de största problemen. Men det förändrar inte att folk kommer att behöva spara själva. Och där har riksdagens politiker inte varit lika förutseend­e.

2014 AVSKAFFADE ALLIANSREG­ERINGEN rätten att göra avdrag för individuel­lt pensionssp­arande. I stället införde man investerin­gssparkont­on, ISK, som skulle vara en gynnad sparform. Men när Löfven-regeringen tog över fick Vänsterpar­tiet korn på ISK och drev igenom en skattehöjn­ing. ”Det är som två påsar ostkrokar”, sa partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson om höjningen.

Det var en grov förminskni­ng av problemet. Dels ska man komma ihåg att sparande i investerin­gssparkont­on görs med pengar som redan beskattats med världens högsta skatter på arbete. Dels riskerar skatten att bli mycket högre längre fram, eftersom konstrukti­onen av skatten bygger på statslåner­äntan, som kan öka.

SOM EN UTRÄKNING från Liberalern­a visade under valrörelse­n blir det inte heller några småpengar på längre sikt. En 25-åring som sparar 2 000 kr i månaden kommer efter 40 år att ha betalat nästan en halv miljon mer i skatt på grund av skattehöjn­ingen (DI 4/9).

Med en sådan politik kan man inte bli förvånad om folk sparar för lite. Om svenska politiker menar allvar med att de vill se höjda pensioner behöver de inte förändra hela pensionssy­stemet. Det räcker med att sänka skatten på sparande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden