Ttela

Så är livet som pendlare

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

”Vi är en ganska öppen klass där det känns som att alla kan prata med alla, vi är som ett gott gäng allihopa”

ALVA HAGSTRÖM

Alva Hagström från Uddevalla och Jack Norlin från Nödinge började nyligen gymnasiet på Folkuniver­sitet i Trollhätta­n. Att välja att pendla långväga och stiga upp i ottan ser de inte som något som helst problem. – Det är helt klart värt det, vi trivs så bra på skolan, säger de båda eleverna.

Alva och Jack är 16 år och de går nu sin första termin på Folkuniver­sitets estetprogr­am med inriktning på film och skådespele­ri.

I deras klass går 21 elever varav cirka hälften av dem pendlar från en annan stad.

– Jag kände inte en enda person i klassen när vi började. Det var lite pirrigt och nervöst, men det blev lätt att få nya vänner. Det är väldigt pratglatt och vänligt i klassen och så delar ju de flesta samma intresse – film och skådespele­ri, säger Jack. Alva håller med: – Vi är en ganska öppen klass där det känns som att alla kan prata med alla, vi är som ett gott gäng allihopa.

OCH DÅ ÄR det kanske värt att stiga upp i ottan och oftast komma hem rätt sent på eftermidda­gen.

Jack brukar stiga upp 05.20 på morgonen och har en timma och tjugo minuters resväg från Nödinge till Trollhätta­n.

– Det blir långa dagar, men det är okej. Jag kan väl tycka att det är jobbigt med alla byten till och från skolan, det är typ var tjugonde minut, men det får gå.

ALVAS RESTID TILL skolan är inte riktigt lika lång – från det att hon lämnar hemmet i Uddevalla till att ta sig till skolan tar det cirka en timma.

– Det går väldigt bra och smidigt, bussarna går hyfsat ofta så det är helt okej.

Trots att samma estetprogr­am finns i Alvas hemstad var det, efter ett väl genomtänkt beslut, studier i Trollhätta­n som gällde.

– Jag ville så gärna gå i en skola i en annan stad, jag ville träffa andra människor, det är kul att lära känna nytt folk i en helt annan stad. Dessutom fastnade jag för att det är lite engelska över skolan, vissa av lärarna undervisar på engelska och det kändes som en stor fördel, förklarar Alva.

HON ERKÄNNER ATT hennes kompisar hemmavid reagerade lite frågande när Alva valde att studera i Trollhätta­n.

– Många blev lite fundersamm­a, varför inte här hemma när samma linje finns här? Men de flesta tyckte inte att det var så jättekonst­igt. Jag förklarade och de förstod.

För Jacks del var valet att studera i Trollhätta­n ganska självklart.

– Vi har ingen gymnasiesk­ola i Nödinge och valet stod mellan att plugga i Göteborg, som egentligen hade varit närmast, eller Trollhätta­n. Jag fick höra av min partner, som går här på skolan att det var en bra och trevlig skola med bra lärare och så. Dessutom tycker jag att Trollhätta­n är en mysig stad.

BÅDE ALVA OCH Jack nämner även att en stor fördel med skolan är att den är relativt liten med cirka 300 elever.

– Det är skönt när man känner igen alla, det känns på något sett som en trygghet, säger de båda pendlarna.

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ??
Bild: SOFIA CALLESSON
 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? VALDE ATT PENDLA. Alva Hagström från Uddevalla och Jack Norlin från Nödinge pendlar långväga från sina respektive hemstäder till gymnasiet i Trollhätta­n.
Bild: SOFIA CALLESSON VALDE ATT PENDLA. Alva Hagström från Uddevalla och Jack Norlin från Nödinge pendlar långväga från sina respektive hemstäder till gymnasiet i Trollhätta­n.
 ??  ?? FUNKAR. ”Visst kan det bli långa dagar, men det funkar bra att pendla. Det är helt klart värt det”, tycker Alva och Jack.
FUNKAR. ”Visst kan det bli långa dagar, men det funkar bra att pendla. Det är helt klart värt det”, tycker Alva och Jack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden