Ttela

OVÄNTAD VINNARE I COLATEST

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

TEST: Den enkelt utformade etiketten och tvålitersf­laskan i plast signalerar tydligt att det rör sig om en budgetcola. Prislappen var också lägst av de tio som ingick i testet. Men smaken hyllas av vår panel.

Cola är onekligen en dryck med anor. Den första omgången av originalet Coca-cola ska ha bryggts redan 1886 då en amerikansk apotekare lanserade det som medicin.

Spola fram till i dag och marknaden har breddats med en uppsjö varianter. Till vårt test valde vi ut tio som represente­rar olika butiker och prisklasse­r; från de två billigaste sorterna Eldorado och Freeway med ett literpris 4,25 kronor till Curiosity Cola som kostar 105,27 kronor per liter – en skillnad på över 2 300 procent.

Men ett högt pris behöver inte betyda ett likaledes högt smakbetyg. Tvärtom, om man får tro vår testpanel. Nästan alla tyckte mycket om Eldorados cola, hälften av dem så pass mycket att de ansåg att den var bäst i test. Drycken var för övrigt ensam om att innehålla stabiliser­ingsmedel.

FAKTUM ÄR ATT flera gissade att colan från Eldorado i själva verket var Coca-cola. En av dem var Emil Fredriksso­n, själv en hängiven Cocacola-konsument. I testprotok­ollet noterade han att Eldorado ”hade väldigt god colasmak” – medan Coca-cola fick omdömet ”alldeles för söt”.

– Jag kommer fortsätta köpa CocaCola ändå, kommentera­de han med ett litet leende när testet var avslutat.

Även panelkolle­gan Erika Andersson, som liksom Emil dricker Coca-cola någon gång i veckan, trodde att det var den världskänd­a drycken i glaset med Eldoradoco­la.

– Jag var säker. Den smakade liksom riktig cola, man kände igen den, sa hon.

Och det tycks onekligen som att cola ska smaka cola för att gå hem, i varje fall hos vår panel. I botten av tabellen hittar vi Curiosity cola från Fentiman, som också är allra dyrast. Den innehåller extrakt från fermentera­d ingefära och smakade enligt delar av panelen ”märkligt” eller ”kemiskt”. Många fick också julassocia­tioner. Till och med Charlotta von Sydow, som brukar köpa Pepsi med smak av ingefära, tyckte den var testets sämsta deltagare.

Den enda som gillade Curiosity cola var Rebecka Widing. ”För den

som gillar Jenka och kanel, vilket jag gör”, konstatera­de hon i sitt protokoll.

– Men jag brukar gilla smaker som är lite kemiska, tillade hon efter testet.

REBECKA VAR, JÄMTE Anders Gustavsson, också ensam om att gilla Cane cola från Boylan bottling co. Den är sötad med rörsocker vilket resulterad­e i en smak som var ”annorlunda men god” enligt Anders Gustavsson.

Förutom ovanliga smaker tycks för lite socker också vara ett misstag i colavärlde­n. Allra sämst gick det nämligen till Icas cola – som hade startfälte­ts lägsta sockerhalt.

På frågan om vilken sorts cola de brukar köpa svarade samtliga panelmedle­mmar Coca-cola eller Pepsi. Det var dock endast Rebecka Widing som markerade någon av dem – Pepsi, närmare bestämt – som godast i blindteste­t. Fast själv brukar hon köpa Coca-cola.

PEPSI VANN OCKSÅ den inbördes kampen mellan de två varumärkes­giganterna. Coca-cola blev godkänd men inte mer än så, medan lillebror fick en fyr mer och omdömet ”bra”. Ingen i panelen tyckte att Coca-cola var testets godaste dryck.

Ett högt pris behöver inte betyda ett likaledes högt smakbetyg. Tvärtom, om man får tro vår testpanel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden