Ttela

Hästar skadade efter flygövning

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Två hästar skadades när de blev skrämda av en oannonsera­d övning med Jas Gripen. Nu har ägarna fått nog.

I onsdags dundrade plötsligt ett antal Jas Gripen-plan in över Monica Karlssons hästgård i Västra Tunhem. Det plötsliga dånet över hagen skrämde hästarna som började skena. I tumultet skadades två hästar. Nu har hon och grannen Ulrika Nolåker fått nog.

– Flygplanen dök upp på två sekunder och ljudet kändes som en smäll i bröstet. Det är många decibel vi talar om. Mina barn red på hästarna och de klarade sig som tur var oskadda. Men en häst ramlade och slog sig blodig på benen och en ponny blev halt efter att den skenat och slirat på marken. Den skulle ha tävlat i SM om några veckor men nu finns det risk att det inte går, säger Monica Karlsson.

VID ENSTAKA TILLFÄLLEN tidigare har hon förvarnats på sms av Skaraborgs flygflotti­lj, F7, på Såtenäs så att hon har kunnat ta in hästarna i tid. Men inte den här gången. När hon kontaktade Såtenäs bad de om ursäkt och uppmanade henne att skicka in ett anspråk om skadeersät­tning. Men dagen därpå dök flygplanen upp igen – utan förvarning.

– Det är så oerhört nonchalant. Vår verksamhet blir lidande och vem ska stå för kostnadern­a? Jag kan inte ta hit en veterinär varje gång det här händer, utan att vara säker på att jag får ersättning för det.

MONICAS GRANNE, ULRIKA Nolåker, driver också en hästgård i området. Det är långt ifrån första gången oannonsera­de flygövning­ar sker över området. Sedan i våras har hon haft kontakt med F7 för att komma fram till en ömsesidig lösning på problemet.

– Jag har bott här i 30 år och haft hästar sedan 1995. Men det är de senaste två åren som det här har blivit ett problem, säger hon.

– Vi har full förståelse för att de måste öva och att vi bor intill en flygplats, men vi har också en näringsver­ksamhet att bedriva. Vi behöver få informatio­n i god tid i förväg så att vi kan planera. Dessutom har vi djurskydds­lagen att förhålla oss till. Hästarna ska vara ute sex timmar om dagen, men hela situatione­n blir väldigt otrygg när vi inte vet om planen kan dyka upp.

John Lidman, informatio­nschef vid F7, säger att han förstår de drabbades frustratio­n.

– Vårt syfte är inte att skrämmas och vi vill visa så stor hänsyn vi kan. Enligt vår policy ska vi informera om övningar i förväg i den mån vi kan, men det är tyvärr inte alltid vi har möjlighet att göra det, säger han.

I policyn står det att Såtenäs ska annonsera i förväg om övningar som inbegriper start och landning. När det gäller mindre flygövning­ar, som sker utan landning och start, är möjlighete­rna att förvarna däremot begränsade, menar Lidman.

– Övningarna i veckan var inflygning­sövningar för våra Gripenelev­er. Övningarna kan utföras med kort varsel och det är svårt att veta på förhand när de ska äga rum. Därför kan vi heller inte garantera någon informatio­n i förväg. Varför finns det inte något organisera­t system över vilka boende i området som kan behöva informeras i förväg?

– Jag har ett antal personer som jag lovat meddela i den mån det går. Men eftersom vi inte alltid kan informera vill vi inte invagga någon i tron om att de är garanterad­e det.

Lidman uppmanar att man hör av sig till flygflotti­ljen om man fått problem på grund av övningarna, likaså om man har några ersättning­skrav i samband med eventuella skador. Men den här typen av händelser kommer alltså att kunna upprepas?

– Ja, inflygning­sövningarn­a är en del av vår verksamhet. Ibland kan vi informera men inte alltid.

FÖR MONICA OCH ULRIKA spelar det ingen roll vad det är för övning, oljudet påverkar hästarna oavsett.

– I deras policy står också att de ”strävar efter att utföra sina uppgifter i samförstån­d med det civila samhället”. Så upplever inte vi det. Jag har svårt att föreställa mig vilken annan verksamhet som skulle behandlas på det här sättet, säger Ulrika.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? NÄRA MALÖGA. Monica Karlsson och Ulrika Nolåker driver hästgårdar i Västra Tunhem. Nu har de fått nog av Såtenäs oannonsera­de flygövning­ar som skrämmer deras hästar.
Bild: JOHANNA LUNDBERG NÄRA MALÖGA. Monica Karlsson och Ulrika Nolåker driver hästgårdar i Västra Tunhem. Nu har de fått nog av Såtenäs oannonsera­de flygövning­ar som skrämmer deras hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden