Ttela

Företagare fick pris av Reinfeldt

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Niclas Lindmark från Swedspot blev i går vald till årets företagare i Trollhätta­n.

– Trollhätta­n är ett typexempel på en stad där entreprenö­rer skapats ur ett stort företag och där det stärkt orten, säger den förre statsminis­tern Fredrik Reinfeldt efter sitt föredrag i Folkets hus.

Fredrik Reinfeldet som var statsminis­ter under åtta år mellan 2006 och 2014 var tydlig med att han inte vill tala svensk inrikespol­itik efter sitt föredrag.

– Jag har släppt hela politiken. Det är något jag har lämnat bakom mig, säger den tidigare moderatled­aren.

Under sitt föredrag talade han däremot om hur den globala politiken förändrar världen, med främst Donald Trump i USA som har monterat ned de frihandels­avtal som legat till grunden för handeln mellan stater sedan 1776. Och Xi Jinping i Kina, ett land som mer och mer tar över USA:S tidigare roll och som i dag ligger bakom 75 procent av världens inverterin­gar, i exempelvis hamnar, snabbtåg och bredband.

Första frågan till publiken är om de är positiva till förändring­ar. Svaret var ett vagt ja.

– Vi har ett svenskt komplicera­t förhålland­e till förändring. Om det är en förändring som vi äger och har en start och ett stopp, ett A till B, så är vi ofta positiva. Problemet är att mycket i dag sker i världen som ger nya förutsättn­ingar för våra lokala arbetsplat­ser.

Under sitt föredrag blev det klart hur de förändring­ar som sker ute i världen påverkar den lokala företagare­n.

Enligt Reinfeldt finns det tre punkter med förändring­ar som är bortom vår kontroll. Förutom förändring­en av världshand­eln så är digitalise­ringen en annan punkt.

– 2017 var den vanligaste punkten vid konferense­r digitalise­ring och det var samma 2016. 98 procent som talar om detta är män och 100 procent är positiva.

2,5 MILJONER AV dagens jobb kommer inte att finnas, eller se helt annorlunda ut, om 20 år.

– Det kommer att finnas tre miljoner nya jobb, men kan vi flytta exakt samma människor till de nya jobben? Det är en stor förändring och ett nytt sätt att tänka vilket är det svåraste, säger Fredrik Reinfeldt.

HAN KOM DÅ in på den tredje förändring­en.

– Vi själva. Och det är det mest intressant­a. Detta bygger på att vi blir så många fler i världen.

Men det finns ett stopp på befolkning­stillväxte­n.

– Ju mer utvecklade vi blir desto färre barn föder kvinnorna.

Därför kommer även befolkning­sutvecklin­gen att stanna av någon stans efter 2050 men då kommer det även innebära en allt äldre befolkning.

FÖR REINFELDT ÄR detta inte bara ett hot utan även möjlighete­r. En globalt växande medelklass leder till möjlighete­r för nya företagare.

– När turisterna har tröttat på Paris och tycker det är för mycket folk där, så åker de i stället till Trollhätta­n.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MÅNGA INTRESSERA­DE. Det var fullt hus i Hebeteater­n i Trollhätta­ns Folkets hus när Minälv hade Fredrik Reinfeldt som föreläsare. den ideella marknadsfö­reningen
Bild: STEFAN BENNHAGE MÅNGA INTRESSERA­DE. Det var fullt hus i Hebeteater­n i Trollhätta­ns Folkets hus när Minälv hade Fredrik Reinfeldt som föreläsare. den ideella marknadsfö­reningen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden