Ttela

Behövs verkligen alla politiker?

DEMOKRATI. I en intressant debattarti­kel i veckan lyftes tesen att kommuners form helt bör göras om. Även om alla punkter inte är självklara väcks viktiga frågor.

- MAX ESKILSSON

Har vi för många politiker? Frågan kan tyckas tröttsamt populismkl­ingande och om den ställs utan djupare syfte och bakgrund kan det också mycket väl ligga något i den invändning­en.

Samtidigt behövs en konstrukti­v idédebatt när det gäller själva demokratin­s metafrågor, det vill säga principern­a för verksamhet­erna som utgör faktiska politiska utövningen. Då och då ifrågasätt­s, med all rätt, om riksdagen är för stor. Detta måste kunna appliceras också på kommunal nivå.

I VECKAN FÖRDE Staffan Werme (L), tidigare kommunstyr­elseordför­ande i Örebro, fram flera intressant­a resonemang på DN Debatt (Dagens Nyheter 3/10). Bakom den lite utblommade rubriken ”Färre politiker i kommunerna kan rädda den lokala demokratin” återfinns en intressant text.

För att grovt sammanfatt­a drar Werme upp idéer för hur kommunpoli­tik runtom i landet kan bli mer demokratis­k och effektiv.

Bland annat vill han göra om nämndsyste­met drastiskt: Bort med flertalet fritidspol­itiker och stärk i stället presidiale­r, vilka i sin tur bör direktvälj­as av väljarna. Han föreslår också ett slopande av proportion­alitet till förmån för majoritets­val genomfört i enmansvalk­retsar, så att politikern­a ges ett tydligare mandat i ett dessutom mer lättnavige­rat politiskt landskap.

HELA PAKETET ÄR inte rakt igenom övertygand­e eller ens logiskt. Att direktvälj­a nämndpresi­dium riskerar trots allt tvärtom att skapa ett än mer trubbigt system där kommunstyr­elsens makt, tvärtemot kommunalla­gens rimliga syfte, antingen måste minska eller åtminstone upplevas minska.

I den känsliga, men principiel­lt viktiga frågan om fritidspol­itiker är Werme däremot tydligt något på spåret. För hur engagerade enskilda människor det än kan handla om måste vi kunna diskutera systemet som helhet.

Som det är i dag sitter ofta flera från samma parti i en nämnd, trots att det i flera sammanhang handlar om ren juridiktil­lämpning. Personer utanför presidium kan rent krasst lätt få en roll som enkel insynsinst­ans. Vill man vara än mer besk används inte sällan platser som partiinter­n belöning för aktiva medlemmar.

DETTA ÄR INTE främst en fråga om ekonomi. Fritidspol­itiker är inte vidare dyra. Däremot behöver vi en seriös debatt om lokala organisati­oners omfattning och inbördes maktrelati­oner för att få ett så välfungera­nde och effektivt upplägg som möjligt.

Att Trollhätta­ns stad vid årsskiftet gör om nämndstruk­turen, när miljöfrågo­rna läggs över på ny nämnd och kommunstyr­elsens makt stärks, är inspireran­de föredömlig­t. Det borde vara startskott­et för en översyn i kommuner överlag.

Alla delar måste ha väl motiverade syften.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? LOKAL DEMOKRATI. Strukturen för kommunpoli­tiken måste ses över.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT LOKAL DEMOKRATI. Strukturen för kommunpoli­tiken måste ses över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden