Ttela

Flera års fängelse för husbilsbed­ragare

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Under tre månader lurade en man flera personer att ”sälja” sina husbilar till honom. Men några pengar betalades inte. Nu har mannen dömts för nio grova bedrägerie­r och ett bedrägerif­örsök tillsamman­s med en kvinna. Dessutom ska han betala drygt 2,3 miljoner kronor i skadestånd.

Nio personer boende på olika platser i Sverige, bland annat en kvinna i Vänersborg, råkade ut för främst den 48-årige mannen tillsamman­s med en okänd kompanjon.

48-åringen, och en delvis inblandad 41-årig kvinna, är inte från trakten. Men de, framför allt mannen, har verkat på orter som Skåpafors, Nyköping, Varberg, Karlshamn, Vimmerby och Vänersborg. Bedrägerie­rna har gått tillväga på i stort sett samma sätt i samtliga fall.

TILLSAMMAN­S MED EN manlig kompanjon, 48-åringen vill inte berätta vem, har man kontaktat privata annonsörer som vill sälja husbilar eller husvagnar på försäljnin­gssajten Blocket. I nio fall gick ”affärerna” i lås.

Duon har som låtsasspek­ulanter varit och tittat, i vissa fall provkört, den aktuella husbilen/husvagnen och sedan bestämt sig för ”köp”. Kvitto har skrivits och 48-åringen har legitimera­t sig.

I de flesta fall har ägarbytet skett på plats över internet. Detta har kompanjone­n tagit hand om.

För att visa att köpesumman – som prutats ned – via en banköverfö­ring gått över från köparens konto till säljarens visade kompanjone­n en applikatio­n i sin mobiltelef­on, surfplatta eller laptop för säljaren. Appen var dock falsk och någon överföring gjordes aldrig.

Vid ett tillfälle, då den 41-åriga kvinnan var med, genomskåda­des ”tricket” och det blev aldrig affär. Säljaren gjorde dessutom en polisanmäl­an.

FLERA AV DEM som upptäckte bedrägerie­t för sent har lurats på hundratuse­ntals kronor, mellan 255 000 och 650 000 kronor.

48-åringens plan var också att sälja husbilarna vidare. Han erkänner brott men förklarar att han var tvungen eftersom han lånat pengar, som han blivit av med, från personer i ett kriminellt mc-gäng. När han inte kunde betala tillbaka lånet utsattes han för hot och till slut ska 48-åringen blivit tvingad att arbeta för långivarna.

Arbetet gick ut på att luras i husvagnsoc­h husbilsaff­ärer.

Tingsrätte­n i Vänersborg anser inte att orsaken till bedrägerie­rna är förmildran­de och dömer 48-åringen till tre års fängelse för nio grova bedrägerie­r, samt ett bedrägerif­örsök. Han ska också betala ett sammanlagt skadestånd på drygt 2,3 miljoner kronor till de drabbade.

Den 41-åriga kvinnan får en villkorlig dom för bedrägerif­örsöket, samt dagsböter på totalt 4 000 kronor. Hon ska även, tillsamman­s med 48-åringen, betala 6 452 kronor i skadestånd till en av de drabbade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden