Ttela

”Vanligt att utvisa till tredje land”

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Systrarna Al-khafaji har fått besked att de ska utvisas till ett land som de själva inte har någon koppling till. Enligt Johanna Eriksson Ahlén, senior juridisk rådgivare hos svenska Röda korset, är den här typen av utvisninga­r vanligt förekomman­de – men inte när det gäller syrier eftersom att utvisninga­r till Syrien inte är aktuella.

Zeinab och Zahraa Al-khafaji har fått besked att de ska utvisas till Irak. Beslutet att utvisa de syriska kvinnorna och deras pappa till Irak gör Migrations­verket då döttrarnas pappa, Mahdi Al-khafaji, har ett irakiskt pass. Ett land som varken de eller deras pappa känner någon i eller har några släktband till.

Enligt Migrations­verkets beslut behöver familjen bevisa att de inte har någon koppling till landet för att kunna stanna i Sverige.

Enligt Johanna Eriksson Ahlén, senior juridisk rådgivare hos svenska Röda korset, känner hon igen Zeinab och Zahraa Al-khafajis problemati­k. Hon uppger att Röda korsets jurister får cirka 2 000 samtal till deras rådgivning.

Den här typen av fall med koppling till Irak hör inte till vanlighete­n.

– Oftast när det kommer till den här typen av fall gäller det ensamkomma­nde afghaner som utvisas till Afghanista­n trots att de spenderat stora delar av sitt liv i till exempel Iran. I den typen av fall är det vanligt förekomman­de, säger hon.

HON MENAR ATT det är helt lagligt att utvisa personer till ett tredje land som en anhörig har koppling till. Det finns praxis från Migrations­överdomsto­len där personer som befunnit sig i tredje land ett par år och därefter blivit nekade asyl i Sverige har utvisats till det tredje landet som personen haft uppehållst­illstånd i.

Johanna Eriksson Ahlén menar att det finns underlag för den här typen av utvisninga­r i utlännings­lagen.

Det finns även ett förtydliga­nde från Migrations­domstolen som beskriver hur utlännings­lagen ska användas när det kommer till den här typen av utvisninga­r.

RÖDA KORSET DRIVER ett påverkansa­rbete för att stoppa alla utvisninga­r till Afghanista­n då de inte anser att landet är säkert nog att utvisas till. För asylsökand­e afghaner skulle det betyda att de i alla fall tillfällig­t skulle få stanna i Sverige.

För Röda korset skulle problemati­ken i den här typen av ärenden minska där personer från Afghanista­n blir utvisad till ett tredje land, men ett sådant beslut påverkar inte Zeinab och Zahraa Al-khafajis möjlighete­r att få stanna i Sverige.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? UTVISNING. Systrarna Al-khafaji flydde från Syrien till Sverige 2014 och har nu efter fyra år fått besked om att de ska utvisas till Irak.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT UTVISNING. Systrarna Al-khafaji flydde från Syrien till Sverige 2014 och har nu efter fyra år fått besked om att de ska utvisas till Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden