Ttela

Medicin mot mask helt slut

- 031-62 40 00 michaela.karlen@gp.se

Samtliga läkemedel mot springmask är slut på apotekens hyllor. På grund av hög efterfråga­n har både de receptfria och receptbela­gda medicinern­a blivit svåra att få tag på, men via sin läkare går det fortfarand­e att beställa från utlandet.

I slutet av sommaren tog det enda receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, slut hos apoteken i Sverige. Många drabbade vände sig då till det receptbela­gda Vermox.

– Det är också slut på de flesta ställen. När det receptfria tar slut så går många till läkaren och ber om det receptbela­gda och då tar det också slut, säger Magnus Frisk, presskonta­kt vid Apoteket, och fortsätter:

– Det gäller alla apoteksked­jor i hela landet.

Receptfria Vanquin har tagit slut eftersom det råder brist på det kraftigt röda färgämnet pyrvin, som finns i läkemedlet. Både Vanquin och Vermox beräknas vara tillbaka i mitten av oktober, men det är fortfarand­e möjligt att få tag på Vermox innan dess.

– Det går att prata med sin läkare och be dem att kontakta Läkemedels­verket som kan hämta det från ett annat land. Det tar några extra dagar men det går, säger Magnus Frisk.

Springmask är tunna, vita maskar som sprids då man får i sig maskens ägg genom munnen, enligt Vårdguiden. Ofta drabbas barn, men även vuxna kan få springmask.

Ett vanligt symptom är att det kliar i rumpan eftersom springmask­en lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöp­pningen, vanligtvis sent på kvällen och natten.

– Springmask är obehagligt, barnen får svårt att sova för att det kliar så mycket men det är viktigt att komma ihåg att det är en helt ofarlig åkomma. Får man inte medicin så får man inga men, men det är väldigt olyckligt att det inte finns, säger Magnus Frisk.

MICHAELA KARLÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden