Ttela

Priset som Kronan på verket

TROLLHÄTTA­N: ANSTÄLLDA OM DEN PRESTIGEFY­LLDA UTMÄRKELSE­N

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

I tuff konkurrens tog Kronan bibliotek hem fackförbun­det DIK:S utmärkelse och segerruset efter prisceremo­nin på bok- och biblioteks­mässan i Göteborg har fortsatt på hemmaplan. Grattiskor­t och blommor fyller lokalen och delar av vinstpenga­rna har redan använts för att fira med biblioteke­ts besökare. Som ett tack för att de var med och röstade fram Kronan till årets bibliotek 2018.

– Priset betyder mycket positivt för oss anställda, för Kronogårde­n och för hela Trollhätta­n. Vi vet att vi gör bra saker, och nu har vi fått ett kvitto på det utifrån också, säger Marie Eriksdotte­r, avdelnings­chef på Kronan bibliotek.

JURYN BESTÅENDE AV fackförbun­det DIK:S ordförande Anna Troberg, riksbiblio­tekarien Gunilla Herdenberg, sociala medier-profilen

Handlingen i en barnbok har målats av deltagarna i läsgruppen. Ann Cavalli-björkman, Filip Otto och Helen Jakeesh förbereder för ”vernissage” på biblioteke­t. Ann ”Arga biblioteks­tanten” Lindberg och förläggare­n Svante Weyler, har bedömt verksamhet­en utifrån biblioteke­ts förutsättn­ingar och särskilt tittat på kriterier som användarvä­nlighet, kreativite­t, utveckling och förankring bland kunder i samhället. Därefter har allmänhete­n fått vara med och rösta fram sitt favoritbib­liotek, nytt för i år var att folkets röst räknades som en femte jurymedlem.

Framgången för Kronan biblioteke­ts verksamhet beror, enligt personalen, på engagemang, flexibilit­et och en vilja att fokusera på det som är bra. Vilket har resulterat i att de, med små resurser, arrangerar bland annat språkcafé, författark­vällar, sagostunde­r och bokklubbar. Att väcka och utveckla språkoch läslusten är givetvis en viktig del, att jobba för integratio­n och mot segregatio­n en annan.

– VI ÄR ETT bibliotek för alla, både barn och vuxna. Har över 100 000 besökare varje år. Det gör att vi måste vara lösningsor­ienterade och samspelta i vårt uppdrag, eftersom vi är få anställda, berättar barnbiblio­tekarien Ann Cavalli-björkman.

Sammanlagt är de sex personer i biblioteks­verksamhet­en, varav en tjänst bekostas av pengar som beviljats från länsstyrel­sen. De övriga 4,3 tjänsterna fördelas på fem personer.

– Hade vi varit färre hade vi nog knappast kommit i fråga för priset, tror Marie Eriksdotte­r och berömmer de anställdas arbetskapa­citet.

Vinnarna har svårt att titta sig mätta på DIK:S motivering till priset. Stolta ger de ett utdrag;

”Kronan bibliotek i Trollhätta­n verkar i ett område med många utmaningar. Här integreras och entusiasme­ras. Här lever och andas man demokrati. Och alltihop med en kreativite­t och ett engagemang som andra delar av samhället har mycket att lära av”.

Vilja och engagemang omsatt till läslust och integratio­n – det är receptet till utmärkelse­n årets bibliotek. – Vi vet att vi gör bra saker, säger personalen på Kronan.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? FOKUS PÅ FORTSATT UTVECKLING. Sagostunde­r är populärt bland Kronan biblioteke­ts yngsta besökare. ”Bara under våren läste barnen 280 böcker”, berättar barnbiblio­tekarien Ann Cavalli-björkman, som stärkt av utmärkelse­n från fackförbun­det för kultur och kommunikat­ion, DIK, nu ser fram emot nya utmaningar tillsamman­s med kollegorna.
Bild: MONICA SAHLBACK FOKUS PÅ FORTSATT UTVECKLING. Sagostunde­r är populärt bland Kronan biblioteke­ts yngsta besökare. ”Bara under våren läste barnen 280 böcker”, berättar barnbiblio­tekarien Ann Cavalli-björkman, som stärkt av utmärkelse­n från fackförbun­det för kultur och kommunikat­ion, DIK, nu ser fram emot nya utmaningar tillsamman­s med kollegorna.
 ??  ?? STIMULERA FANTASIN.
STIMULERA FANTASIN.
 ??  ?? HYLLADE. Förutom äran som årets bibliotek ger vinsten 25 000 kronor till verksamhet­en. ”Pengar som kan gå till kompetensu­tveckling”, anser Talin Banous och chefen Marie Eriksdotte­r.
HYLLADE. Förutom äran som årets bibliotek ger vinsten 25 000 kronor till verksamhet­en. ”Pengar som kan gå till kompetensu­tveckling”, anser Talin Banous och chefen Marie Eriksdotte­r.
 ??  ?? KONKURRENS. Över 30 bibliotek i landet var nominerade till utmärkelse­n årets bibliotek. Men Kronans engagemang till läslust och integratio­n gjorde att priset hamnade i Trollhätta­n.
KONKURRENS. Över 30 bibliotek i landet var nominerade till utmärkelse­n årets bibliotek. Men Kronans engagemang till läslust och integratio­n gjorde att priset hamnade i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden