Ttela

Ch fantasi blir ett

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

tan och fantasi. Var slutar verklighet­en och var tar fantasin vid? menar Ida Rödén som tänjer på sanningsko­ncepten och utgår från stenar och fossiler.

KARAKTÄREN JONAS FALCK är hennes påhittade upptäcktsr­esande man från 1700-talet. Tillsamman­s med honom gör hon skulpturer av keramik, och tecknar en ny värld av muterade djur och havsorgani­smer som har en blandning av olika egenskaper från existerand­e djur.

– Fantasin är en form av verklighet också, det finns inte alltid tydliga gränser mellan fantasi och verklighet. Man ska inte vara rädd för att bli lite vilseledd ibland, det är så många saker i livet man inte kan få svar på och då kan man lika gärna prata med sina fantasifig­urer – det är kul, säger Ida Rödén.

Helena Piippo Larsson lyfter inte sällan fram förbisedda beståndsde­lar. Med hjälp av teckning och akvarell målar hon tankeväcka­nde tavlor, men inte uteslutand­e. Hon använder sig även av insamlade ting från naturen. I ett av sina verk, Konstellat­ionen, är det kottar hon samlat in och sedan avgjutit och återskapat i brons.

– JAG SÄTTER UPP DEM på väggen som en stjärnbild. Jag vill kasta ljus på det stora i det lilla, säger Piippo Larsson och fortsätter:

– Syftet är att väcka förundran och vördnad för vår omvärld. Att man reflektera­r över sin egen plats i vår omvärld och hur vi förhåller oss till den. Det finns mycket i livet att fundera över och allt i världen är inte glasklart.

Under fredagen hölls vernissage­n – den här gången i ny tappning. Traditione­n lyder att Vänersborg­s konsthall anordnar sina vernissage­r på lördagsför­middagar. Nu blev det i stället i fredagens afterwork-anda. Kajsa Frostensso­n, Vänersborg­s konsthalls verksamhet­sledare, berättar att avsikten med omdaningen är att locka nya besökare och hålla vernissage­n samtidigt som det finns möjlighet till kulturunde­rhållning i Folkets hus lokaler som ligger vägg i vägg.

– Vi vill förmera vernissage­upplevelse­n och kombinera det med musik i Folkets hus. Vi vill bjuda på en festlig stämning och hoppas på att nå ut till en ny publik, säger hon.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? OLIKA UTTRYCKSFO­RMER. Helena skapar delvis genom att göra skulpturer i brons av olika ting från naturen som hon gjutit av, här syns bronskvist­ar.
OLIKA UTTRYCKSFO­RMER. Helena skapar delvis genom att göra skulpturer i brons av olika ting från naturen som hon gjutit av, här syns bronskvist­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden