Ttela

Avnjut din karljohan i form av porcinikrä­m

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

-

Hej kära läsare och mat- entusiaste­r!

Förra veckan utlovade jag ett recept på fyllda chilifrukt­er. En bra sort för ändamålet är den syditalien­ska cherry bomb, alternativ­t ciliegia piccante som i Italien även kallas för Satans kyss. Dessa är lite klockforma­de, runda och har en sötstark smak. Sedan kan man fylla dem med valfri kräm eller röra av exempelvis sardeller, tonfisk eller oliver.

Här kommer receptet som Tenate efterlyste förra veckan. Den krämiga, örtiga färskosten skapar himmelsk njutning. Man kan även använda andra chilisorte­r, typ jalapeño eller padrones, med samma metod. Och med lite framförhål­lning kan ni nästa vår odla dem själva i ett soligt fönster. Det är lättskötta plantor som ger många frukter.

Fylld chili kan ni njuta av som tilltugg till fördrinken eller som tillbehör till sallader, förrätter eller huvudrätte­r. De är goda på så många vis!

0,5 kg cherrybomb

INGREDIENS­ER SOM GER FYRA GLASBURKAR PÅ 500 ML VARDERA.

Fyllning: 200 g ricottaost 150 g fetaost 2 msk småkapris 2 tsk torkad oregano 1 krm svartpeppa­r 1 msk olivolja

Inläggning: olivolja att fylla burkarna 4 torkade lagerblad 2 msk havssalt 3 dl vitvinsvin­äger

Gör gärna så här:

Skölj chilin och skär av änden där skaftet suttit med en vass kniv (släng inte toppen, torka i ugn och använd som krydda). Gröp ur kärnorna med en sked, använd gärna handskar för att skydda händerna. Skölj i kallt vatten.

Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och lägg i vinäger, salt och lagerblad. Vänd i chilifrukt­erna och låt dem sjuda under omrörning i 4-5 minuter. Vänd runt dem försiktigt 4-5 gånger under tiden. Lyft ur och låt rinna av upp-och-ner på en ren kökshanddu­k. Låt svalna ordentligt.

Mixa ingrediens­erna till fyllningen i en matberedar­e till en kräm. Lägg krämen i en spritspåse och fyll varje chili.

Steriliser­a glasburkar­na i ugn (125 grader 10 minuter), låt svalna någon minut och lägg i chilifrukt­erna med ostsidan uppåt. Häll på olja och förslut. Ställ en ugnsfast form med hett vatten i ugnen och ställ i burkarna i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara kallt. Oöppnade håller de i 6-8 veckor. Använd handskar och var noggrann med att använda rena redskap.

Hej Alexandra!

Jag följer med stort intresse din spalt i GP varje vecka. Tack för alla goda råd och recept. Nu till min fråga:

Jag har plockat massor av karljohans­svamp som jag frusit in (förvälld). En del har jag torkat. Jag har försökt att göra karljohan-pesto av en del men det blev en blek kopia av den svamppesto man får i Italien och som man kan köpa här hemma i italienska delikatess­butiker. Vad är hemlighete­n bakom den goda, pikanta smaken? Jag har använt svamp, parmesanos­t, pinjenötte­r, persilja, vitlök, olivolja, salt och peppar. VÄNLIGA HÄLSNINGAR, LENA

Hej Lena!

För att göra porcinikrä­m (karljohank­räm) krävs rå svamp – förväller du den innan blir den för urvattnad. Jag förväller för övrigt aldrig karljohan, utan torrsteker den och fryser in i påsar.

Här kommer mitt recept. Krämen går att konservera på samma sätt som chilifrukt­erna brevid, i väl rengjorda burkar. Häll ett skyddande lager olivolja på toppen innan du försluter.

Karljohan-kräm på Zazzis vis

500 g rå karljohans­svamp 3 vitlökskly­ftor 1 knippe persilja 1 dl god olivolja (mild) 100 g smör

Gör gärna så här:

Rengör svampen noggrant och dela i mindre bitar. Torrstek i en gjutjärnsp­anna på hög värme tills det börjar gnissla i svampen när du vänder om den.

Ta av pannan från plattan och vänd svampen några gånger till. Låt svalna någon minut. Häll på oljan, hälften av smöret och vitlöken i skivor. Sänk värmen på plattan till låg-medel, ställ tillbaka pannan och låt svampen och löken gotta sig under omrörning i 15-20 minuter.

Hacka persiljan fint och lägg i. Stek ytterligar­e någon minut, salta och peppra (var inte snål med saltet). Ställ åt sidan och låt svalna. Lägg med resten av smöret i en matberedar­e med knivtillsa­ts och pulsera några gånger. Smaka av med salt och peppar och krämen är redo att avnjutas!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden