Ttela

NYTT NATURRESER­VAT BILDAT

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Ett nytt naturreser­vat har bildats i Lilla Edets kommun. Det är Backas Barrskog öster om Lödöse som med sin bevarandev­ärda mark nu blir skyddat genom Länsstyrel­sens beslut.

Det är drygt 16 hektar bevarandev­ärd skog som bildar naturreser­vatet Backas Barrskog. Området ligger cirka 3,5 kilometer öster om Lödöses tätort.

– Det är ett väldigt fint område att gå i när man väl kommer dit, man får traska i skogen ett tag. Det ligger lite svårtillgä­ngligt från vår kommun, men det är nog lättare att komma till från andra sidan, via Ale kommun, säger Anna Tauson, kommunekol­og.

Tiden för överklagan­de har gått ut och beslutet har nyligen vunnit laga kraft.

Backas barrskog ligger för övrigt i direkt anslutning till Rapenskårs lövskogar, även det ett naturreser­vat.

Syftet med att bilda naturreser­vatet är enligt Länsstyrel­sen flera orsaker. Bland annat att utveckla en värdefull naturmiljö i form av gammal barrskog med inslag av ek och björk. Samt att bevara ett relativt opåverkat skogsområd­e med stora upplevelse­värden och betydelse för landskapsb­ild och friluftsli­v.

Det ska åstadkomma­s bland annat genom att skogen i huvudsak lämnas till fri utveckling. Exploateri­ng, bebyggelse, vägdragnin­g, skogsbruk och dylikt förbjuds. Sedan lång tid har det förekommit ytterst få skogsbruks­åtgärder i området.

 ?? Bild: KENT ENG ?? VÄRT ETT BESÖK. Anna Tauson, kommunekol­og, menar att Backas Barrskog är väl värt ett besök.
Bild: KENT ENG VÄRT ETT BESÖK. Anna Tauson, kommunekol­og, menar att Backas Barrskog är väl värt ett besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden