Ttela

Fler företag går i konkurs

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Antalet företag som går i konkurs har ökat i jämförelse med förra året. Men lokala företagarf­öreningar ser ingen anledning till oro.

”Det är nog inte så blodigt som det kan verka”

MIKAEL ERLANDSON regionchef Företagarn­a

Under de senaste månaderna har antalet konkurser ökat i landet. Mönstret syns också i Västsverig­e men lokala företagarf­öreningar upplever inte situatione­n som oroande.

För fjärde månaden i rad ökar antalet konkurser i landet jämfört med förra året. I september försattes 448 aktiebolag i konkurs, vilket är en ökning med 13 procent i jämfört med samma period år 2017. Hittills i år handlar det om drygt 4500 konkurser.

Det är kredituppl­ysningsför­etaget Creditsafe som står bakom uppgiftern­a och enligt företagets vd Henrik Jacobsson är det flera stora företag som har drabbats.

– September förstärker det trend- brott som vi noterat sedan juni. Konkursern­a ökar rejält i hela landet och det är dessutom några riktigt stora företag som gått i konkurs även denna månad. Utveckling­en är oroväckand­e, säger han i ett pressmedde­lande.

Även i Västra Götaland har fler företag sats i konkurs. Under årets första nio månader är det en ökning med 17 procent i jämförelse med samma period förra året.

MEN PÅ ORGANISATI­ONEN Företagarn­as regionkont­or upplever man inte att utveckling­en ser särskilt oroande ut.

– Det är nog inte så blodigt som det kan verka. Jag skulle uppskatta att uppemot 5000 konkurser i landet är en hyggligt normal nivå under ett år, säger regionchef Mikael Erlandson.

Utifrån deras statistik från januari till september förra året gick tre Vänersborg­sföretag i konkurs och 14 i Trollhätta­n. Under motsvarand­e period i år var det tio respektive 25.

– Konkurser kan bero på flera olika orsaker. Nu har vi till exempel en låg kronkurs som skulle kunna drabba vissa delar av företagen. Konkurser är en del av företagsvä­rden och kan vara en viktig erfarenhet. Men det är också viktigt att få en andra chans och kunna komma tillbaka, säger Mikael Erlandson.

På lokalfören­ingen Företagarn­a i Vänersborg har ordförande Ulrica Sundén Berger inte heller sett några tecken på att konkursern­a skulle ha ökat lokalt.

– Nej, det har vi inte fått några indikation­er om. Jag har fått vissa signaler från andra delar av landet men i vårt område har vi klarat oss bra.

Hon menar att det snarare är tillväxthi­nder som lokala företagare brottas med, och där är det hantverksb­ranschen som sticker ut.

– Det är svårt att få tag i arbetskraf­t, särskilt när det gäller hantverkar­e. Många har börjat uppnå pensionsål­der, samtidigt som få unga utbildar sig inom hantverkar­yrken. Det innebär att företag har tvingats säga nej till ordrar och har svårt att hinna med jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden