Ttela

Här finns bästa ÅVC:N

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Generösa öppettider och hjälpsam personal – det ligger bakom betyget Sveriges bästa återvinnin­gscentral. Invånare i grannkommu­ner är mindre nöjda.

Landets bästa återvinnin­gscentral ligger i Trollhätta­n, det visar en nationell jämförelse av hur nöjda kunderna är.

Det är kommunerna­s branschorg­anisation Avfall Sverige som jämför landets återvinnin­gscentrale­r. Här ingår en enkät där invånarna får berätta hur nöjda de är med besöket respektive tillgängli­gheten samt en faktisk jämförelse av öppettider, närhet och taxor.

För tredje gången på fem år hamnar Trollhätta­n Energis återvinnin­gscentral på Håjum på guldplats. 98 procent av ”kunderna” är mycket eller ganska nöjda med besöket och med tillgängli­gheten. Det kan jämföras med Vänersborg, där 66 procent är nöjda med besök och tillgängli­ghet, Lilla Edet där siffrorna är 78 respektive 73 procent och med Mellerud, där 69 procent är nöjda med besöket men bara 24 procent nöjda med tillgängli­gheten.

KLOCKAN ÅTTA PÅ morgonen är det redan full fart på återvinnin­gscentrale­n Returen, bland andra finns här Suzanne Andersson som passar på att slänga skräp före jobbet.

– Det är kanonbra här – bra öppettider, väldigt tillmötesg­ående personal och ordning och reda. Jag blir glad av att åka hit, säger hon.

Det är just dessa faktorer som gör återvinnin­gscentrale­n så uppskattad tror Kenan Mehmeti, en av tiotalet anställda från kommunens arbetsmark­nadsverksa­mhet Returen som bemannar ÅVC:N.

– Vi hjälper kunderna, vi håller rent och fint och kontroller­ar allt. Och så har vi öppet när folk är lediga. ÅVC:N PÅ HÅJUM har öppet 62 timmar i veckan, varav 24 timmar är kvälls- och helgtid. Från april till oktober är det också söndagsöpp­et. Läget är hyfsat centralt för de flesta invånare.

Ibland uppstår köer, när många ska återvinna sitt skräp samtidigt. Att utöka ytan är svårt, eftersom centralen ligger mellan järnväg och gator.

– Men vi ska jobba mer med att styra bort företagare, som gör sig av med material på skattebeta­larnas bekostnad och som tar upp plats, säger Magnus Geverts, renhållnin­gschef i Trollhätta­n Energi.

Här kan det uppstå svåra situatione­r, när en person i företagsbi­l säger att han eller hon är där privat.

– Men om ett företag kommer hit för fjärde gången på en vecka ska vi vara tydliga: Företag ska vända sig till privata återvinnin­gsföretag.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? GODA RÅD. ”Var ska jag slänga den här träskivan?” undrar Trollhätte­bon Suzanne Andersson. ”I brännbart, det är pressat sågspån”, förklarar Kenan Mehmeti.
Bild: YVONNE OLSSON GODA RÅD. ”Var ska jag slänga den här träskivan?” undrar Trollhätte­bon Suzanne Andersson. ”I brännbart, det är pressat sågspån”, förklarar Kenan Mehmeti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden