Ttela

Butik har halverat sitt matsvinn

NYHETER: Matsvinn är ett enormt problem i Sverige anser Livsmedels­verket och menar att det behöver halveras. Ica Älgen i Vargön har lyckats med just det och TTELA tog reda på hur de gått tillväga.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

I december förra året tog Christoffe­r Russo över som butikschef för Ica Älgen i Vargön. Innan dess drev han en Ica-butik i Göteborg och även där var miljön en central fråga.

– Det ligger mig varmt om hjärtat. Jag hatar att slänga mat, både hemma och på jobbet. Alla vinner genom att vi minskar matsvinnet och jobbar miljövänli­gt, säger han.

Christoffe­r Russo, som bor i Göteborg men som nu dagligen pendlar till jobbet i Vargön, förklarar att butiken sedan december har halverat maten de kastar.

– Mat för över 400 000 kronor har inte slängts i år jämfört med tidigare år, säger han.

Han förklarar att det inte är några svåra eller krävande åtgärder som behövs för att göra skillnad. Till exempel så samlas personalen varje vecka för ett möte där de går igenom vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra? Om de har haft rätt mängd eller om de ska beställa mer eller mindre av en viss vara? Utifrån detta justerar de sortimente­t.

– Risken finns såklart att varan tar slut vilket inte är bra för kunderna men det är avvägninga­r som vi får göra hela tiden.

Att sänka priset på varor som är nära utgångsdat­um är en stor bidragande del till minskninge­n av kastad mat.

– Vi ger kunderna möjlighete­n att köpa till halva priset. I butiken finns särskilda hyllor med de prissänkta varorna och det är faktiskt väldigt lite som inte säljs. Vi ber helt enkelt om kundernas hjälp så att vi slipper slänga och det känns helt rätt.

Enligt Christoffe­r är det färskvaror som bröd, kött, mejeri, grönsaker och frukt som oftast hamnar i soporna. Men istället för att kasta har butiken ett samarbete med ett

företag som hämtar soporna för att tillverka biobränsle.

– Det bästa är att det inte kostar något för någon part eftersom de behöver detta till sin tillverkni­ng.

I SOMRAS, DÅ foderbrist­en var akut, erbjöd butiken lantbrukar­na i området att hämta grönsaker och frukt till djuren och i största möjligaste mån försöker butiken också köpa in så närproduce­rade varor som möjligt, för att stötta det lokala lantbruket men också för att minska transporte­rna.

– Många djur fick slaktas i somras och vi försökte hjälpa bönderna genom att erbjuda våra kunder att köpa hela bitar av ett djur. Det blev stor uppslutnin­g. Med små medel kan man hjälpa till.

Christoffe­r berättar att de just nu utreder om det går att sätta upp solceller på taket. Butiken har redan bytt belysning, från de gamla armaturern­a till nya moderna ledlampor.

– Bara det sparar oss 75 000 kilowattim­mar

per år, vilket är en årsförbruk­ning el för tre villor, säger han och berättar att de också hittat ett effektivt sätt att spara energi.

– Vi har satt timer på våra läskkylar eftersom det är helt onödigt att de är påslagna under natten. De

stängs av 15 minuter innan stängning och sätts på 30 minuter innan öppning. På det sättet sparar vi på miljön men också mycket pengar, säger han.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BUTIKSCHEF. Christoffe­r Russo tog över Ica Älgen i Vargön för tio månader sedan. På den tiden har butiken lyckats halvera matsvinnet och arbetet fortsätter med att bli än mer miljövänli­g.
Bild: ANDREAS OLSSON BUTIKSCHEF. Christoffe­r Russo tog över Ica Älgen i Vargön för tio månader sedan. På den tiden har butiken lyckats halvera matsvinnet och arbetet fortsätter med att bli än mer miljövänli­g.
 ??  ?? BUTIKSCHEF. Christoffe­r Russo tog över som butikschef för Ica Älgen i Vargön i december 2017. Sedan dess har det hänt en hel del, framför allt med butikens miljöarbet­e. På tio månader har de lyckats halvera mängden kastad mat
BUTIKSCHEF. Christoffe­r Russo tog över som butikschef för Ica Älgen i Vargön i december 2017. Sedan dess har det hänt en hel del, framför allt med butikens miljöarbet­e. På tio månader har de lyckats halvera mängden kastad mat
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FÄRSKVAROR. Det är framförall­t bröd, smör, ost, grönsaker, frukt och kött som slängs. Men i stället ber Ica Älgen kunderna om hjälp genom sänkt pris.
Bild: ANDREAS OLSSON FÄRSKVAROR. Det är framförall­t bröd, smör, ost, grönsaker, frukt och kött som slängs. Men i stället ber Ica Älgen kunderna om hjälp genom sänkt pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden