Ttela

Klankultur­er hotar svenska rättsstate­n

INTEGRATIO­N. Vi accepterar statens våldsmonop­ol, men får i gengäld skyddsnät och rättsskipn­ing. Men vad händer om stora grupper har en radikalt annorlunda syn?

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Det finns nog inget folk i världen som är så accepteran­de gentemot staten som svenskarna. I Sverige anser så gott som alla att det är rimligt att socialtjän­sten ignorerar föräldrarn­as vilja om barnen far illa. Vill vi bygga ut altanen är det självklart att invänta kommunens bygglov.

I antologin ”Klanen” (Timbro förlag) resonerar skribenter på temat kulturkroc­kar. Många av de invandrarg­rupper som kommit till Sverige de senaste decenniern­a har en helt annan syn på rättskipan­de auktoritet. I länder där staten är svag eller obefintlig är det i stället klanen som upprätthål­ler social kontroll. Faktum är att Sverige med sin utpräglade statsindiv­idualism är klansamhäl­lets absoluta motpol, enligt Lars Trägårdh, professor i historia.

I klanen är gruppens heder beroende av att den enskilde fogar sig efter kollektive­ts intressen. Kulturkroc­ken mellan ett klansamhäl­le och den västerländ­ska rättsstate­n skapar praktiska problem. Om man inte förstår att det är det offentliga Sverige via socialtjän­sten som omhänderta­r ett barn kommer man så klart att rikta sin frustratio­n fel. Unga kvinnor och män som lever i en klanbasera­d kultur kommer inte att få samma chanser att välja väg i livet som sina svenskfödd­a vänner.

MEN FRAMFÖR ALLT är klanbasera­de kulturer ett problem för rättsstate­n. Ett exempel är de avstängda nämndemänn­en i Solna. Rätten friade en man som var misstänkt för misshandel av sin hustru med hänvisning till att han var av en ”finare” familj än kvinnan.

Dessutom minskade hennes trovärdigh­et då hon gått till polisen i stället för till mannens släktingar, enligt domen. Historien är ett typexempel på hur klanlogik krockar med det svenska rättsväsen­det.

Klanmental­iteten gör det också svårare för rättsstate­n att lagföra brottsling­ar. På senare tid har åtminstone ett par fall uppmärksam­mats där människor har avstått från att vittna, dels för att de har lågt förtroende för staten, men också för att vedergälln­ingen för exempelvis ett mord eller en våldtäkt gjorts upp mellan storfamilj­erna.

På så sätt utmanas principen om att alla är lika inför lagen.

VAD SKA MAN gå göra åt saken? I ”Klanen” skriver journalist­en Richard Swartz att staten står inför två val: antingen försöker den knäcka klanstrukt­urerna och bedriver en sträng assimileri­ngspolitik, alternativ­t låter klanerna ”etablera sig som ett parallells­amhälle till den svenska välfärdsst­aten med bland annat getton som följd”.

Det första alternativ­et kommer att ställa stora krav på den svenska staten. Det senare kommer att förändra Sverige och den svenska välfärdsst­aten i grunden.

Oavsett vad måste medvetenhe­ten om klanstrukt­urerna i det svenska samhället öka.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? RÄTTVISA. Klanstrukt­urer ger upphov till kulturkroc­kar.
Bild: MAJA SUSLIN/TT RÄTTVISA. Klanstrukt­urer ger upphov till kulturkroc­kar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden