Ttela

Vem tar strid om den lokala ekonomin?

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala Nyhetsbyrå­n

Svenska kommuner tar allt fler lån. Ofta för investerin­gar i fastighete­r, el och värme – men även kopplat till ett finansieri­ngsgap i löpande verksamhet. Det riskerar att straffa sig om världsekon­omin förändras.

VÄLFÄRD. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) ökar utgifterna i kommunsekt­orn snabbare än skatteunde­rlaget. Till 2021 bedöms den ha ett finansieri­ngsgap på 37 miljarder kronor. Bakom detta ligger flera faktorer: befolkning­en har ökat snabbt, en ökande andel blir äldre och medborgarn­as förväntnin­gar på välfärden stiger med ny teknik.

REKRYTERIN­GSBEHOVEN ÄR STORA i välfärdens kärna – särskilt utanför de stora arbetsmark­nadsregion­erna. Preliminär­a siffror för 2017 från Kommuninve­st, kommunerna­s kreditmark­nadsbolag, visar att kommunsekt­orns samlade låneskuld för första gången kan passera 600 miljarder kronor. Kommunerna­s ekonomier är överlag välordnade och det finns goda skäl att investera i eftersatt infrastruk­tur. De senaste årens skuldöknin­gstakt har även hållits tillbaka av exempelvis reavinster från försäljnin­g av mark och bostäder.

Men låneutveck­lingen har även föranlett varningar om en svensk kommunkred­itbubbla (Dagens industri 4/11-2017).

På ett seminarium hos SNS häromvecka­n pekade den tidigare socialdemo­kratiske statssekre­teraren Sören Häggroth på hur utveckling­en exponerar kommunsekt­orn för risker i världsekon­omin.

BETALNINGS­FÖRMÅGOR KAN SÄTTAS på prov ifall skattebase­r urholkas på grund av sjunkande sysselsätt­ning eller ränteläget förändras. Kommunsekt­orns styrka och svaghet blir då att det offentliga­s ekonomi är så pass sammankopp­lad. Det gäller gemensamma åtaganden i Kommuninve­st såväl som det kommunala utjämnings­systemet.

Under 90-talskrisen orsakade enskilda kommuners betalnings­förmåga problem för hela Sveriges trovärdigh­et på finansmark­naden. Som Häggroth påtalade gick staten under perioden till och med in med stora belopp i Haninge kommun.

DEN HÖGA UTLÅNINGEN till kommunsekt­orn kräver därför förebyggan­de åtgärder på riksnivå. I händelse av problem med lånekostna­der skulle exempelvis ett reformerat system för kommunal utjämning kunna bidra till att skattebeta­larna uppfattar situatione­n som mer legitim. Av samma skäl bör aktörer som Riksgälden, Finansinsp­ektionen och Riksbanken­s roller vid en kommunkris klargöras.

Investerin­gsgapet förutsätte­r även reformer för att förbättra resursutny­ttjandet i välfärden. Allt detta förutsätte­r att förutseend­e röster sätter press i kommunpoli­tiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden