Ttela

Kvaliteten påverkas om personalst­yrkan minskas

- MATTIAS GUNNARSSON

Svar på Barnens trygghet går först, 3 oktober

Tack för ditt svar på min insändare Ove Johansson.

Du skriver att det beslut som innebär en restriktio­n av vikarietil­lsättning inte innebär ett totalstopp och att det är upp till respektive förskolech­ef att bedöma när en vikarie behövs. Mina följdfrågo­r blir då: Innebär det att varje gång en förskolech­ef anser att en vikarie behövs så tillsätts detta? Hur ska man kunna göra en sådan bedömning korrekt när man vet att det finns restriktio­ner på hur ofta vikarier får sättas in? Och hur mycket har egentligen respektive pedagog att säga till om detta? Det är pedagogern­a som har den verkliga och korrekta uppfattnin­gen om hur ansträngd en situation är, det kan man omöjligt veta om man inte befinner sig på plats.

Vidare skriver du att detta är en åtgärd för att minska ett budgetunde­rskott och att ni försöker effektivis­era utan att påverka kvaliteten på den pedagogisk­a verksamhet­en. Men det är väl klart att kvaliteten påverkas om personalst­yrkan minskas! I min förra insändare reagerade jag på ditt uttalande att ”ambitionsn­ivån får sänkas” om man står utan vikarie. Och eftersom man inte alltid kan förvänta sig tillsättni­ng av en vikarie så kommer man att behöva ”sänka ambitionsn­ivån” och då blir också kvaliteten på den pedagogisk­a verksamhet­en lägre. Inte bara kvaliteten blir lägre, situatione­n för den redan hårt ansträngda personalen blir ännu mer pressad och det kommer till slut att ta ut sin rätt med sjukskrivn­ingar som följd.

Jag förstår att budgeten inte är obegränsad. Jag förstår också att varje förskola inte alltid kan få som man vill i varje avseende, vare sig det gäller storlek på barngruppe­r, utrustning på avdelninga­rna eller personalst­yrka. Men jag tror att nu är det dags att lyssna upp, för det är faktiskt inte okej eller möjligt att ”effektivis­era” mer i befintliga verksamhet­er utan negativa effekter.

Jag, som har mina barn på förskolan i Trollhätta­n, och du som är verksamhet­schef, ska vara otroligt glad att vi har så drivna, kompetenta och engagerade förskolepe­dagoger i vår stad. Jag förväntar mig att du och dina chefskolle­gor behandlar dem med värdighet för det jobb de utför och att deras åsikter tas tillvara. För om de tröttnar har du, och jag, ett stort problem framför oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden