Ttela

Uppskattad marknad på Öresjö

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Friluftsfr­ämjandets höstmarkna­d på Öresjö i Trollhätta­n har blivit något av en tradition som återkommer år efter år. Här samlas lokala matproduce­nter till besökarnas glädje.

Det är en alldeles perfekt dag för en höstmarkna­d. Solen värmer men samtidigt är luften härligt frisk och kall. Inne på gården i solskenet står Tomas Fornängen och säljer varmrökt abborre och intresset är stort för den lilla fisken med de många benen.

– Den är så närproduce­rad den kan bli, fiskad i Öresjö för fyra dagar sedan, bara ett stenkast härifrån, säger han till kunderna Lisa Kyrk och Johan Carlsson.

– Jag träffade fiskaren för några dagar sedan och han förhandsti­psade om att han skulle sälja här idag så därför är jag här, säger Lisa.

HUR MAN BÄST njuter av sin nyfångade abborre vet Tomas Fornängen bäst.

– Skrapa ur köttet och lägg det på en macka tillsamman­s med romsås. Det är väldigt gott.

Höstmarkna­den på Öresjö arrangeras av Friluftsfr­ämjandet i Trollhätta­n och har så gjort under många år. Gunnar Jegerås och hans fru Marie Dahlman är en av de återkomman­de säljarna.

– Det är min fru som bakar brödet och jag som får åka ut på marknader och sälja. Vi gillar det. Vi träffar många vi känner och alla som handlar är så trevliga och uppskattar det vi gör, säger Gunnar.

ETT PAR ELEVER från Paradissko­lan i Trollhätta­n säljer hembakade kakor och bullar.

– Det är till vår klassresa. Helst skulle vi vilja åka till Italien till våren men då måste vi nog sälja slut på allt och lite till, säger en av tjejerna som bakat flera av kakorna själv.

Jocke Stensmo och Mikaela Svensson står och pratar vattning med Lena Karlsson som säljer växter och blommor.

– Vi kallar den här för ungdomsväx­t, den behöver lite vatten, kan till och med glömmas bort, säger Lena och skrattar.

– Vi har inte varit här på ett par år men det är ett mysigt ställe och man hittar mycket roligt på sådana här mindre marknader, säger Mikaela.

Efter någon timmes minglande på marknaden är det dags att åka. Tomas Fornängen med abborrarna konstatera­r att dagen varit lyckad. Alla fiskarna är slut.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? HÖSTMARKNA­D. Många hade hittat till Friluftsfr­ämjandets höstmarkna­d på Öresjö i Trollhätta­n på söndagen.
Bild: ANNIE GRANZELL HÖSTMARKNA­D. Många hade hittat till Friluftsfr­ämjandets höstmarkna­d på Öresjö i Trollhätta­n på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden