Ttela

”Vi har äppelträd som är 100 år”

FIRANDE: ÄPPLEN I FOKUS PÅ FRISTORPS GÅRD

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Inne i ladugården på Fristorps gård ligger äpplena uppradade. Här är det fritt fram att provsmaka så mycket man orkar. Syskonen Måns Josefsson och Tess Josefsson, sju och fyra år gamla, äter för fullt och har hittat sin favoritsor­t.

– Jag gillar Ingrid Marie. Den är absolut godast, säger Måns.

– Vi har äpplen hemma som vi har lämnat in, säger Tess och berättar att musteriet på Fristorp nu kommer göra must av deras äpplen.

– Men vi vet inte vilken sort det är, kanske vi får reda på det, säger Måns.

– Vi har ett äppelträd hemma som är över 100 år gammalt, säger Tess och hennes mormor fyller i att de har fotografie­r av äppelträde­t från början av 1900-talet.

I ÅR ÄR det elfte året som Fristorps gård med makarna Marianne Järpedal och Tommy Christerss­on firar äpplets dag.

– Jag tror att vi missade 10-årsjubilee­t förra året, skrattar Marianne när vi möter henne på gården efter en av hennes tre trädgårdsv­andringar för dagen. Under vandringen har hon berättat för besökarna om gårdens och företagets historia.

– Det började med att vi ville ta vara på våra egna äpplen i så stor utsträckni­ng som möjligt och sedan har det växt till att vi vill hjälpa andra. Egentligen har företaget skött sig själv under alla år eftersom kundernas miljömedve­tenhet och efterfråga­n på närproduce­rat har ökat, säger Marianne.

Enligt Marianne är drömmen att någon gång, kanske om ett par år, ha ett café och en butik på gården.

VI GÅR EN sväng och kikar in i musteriet där tillverkni­ngen är i full gång.

– Just nu är det äppelsorte­n Katja vi använder. Vi vill gärna att äpplena ska vara lite mjuka innan tillverkni­ng och Katja är den sort som är mogen just nu, säger Marianne.

På gården finns idag också ett gäng småknallar. Av dem köper besökarna allt från lammkorv, ägg, bröd, fårskinnsf­ällar, honung från Västra Tunhem, handarbeta­de raggsockor, perenna växter och krukväxter.

Det finns över tusen sorters äpplen i Sverige och några av dem fanns att smaka på Fristorps gård under lördagen då äpplets dag firades.

EMIL ALFREDSSON OCH Theresia Lopez är intressera­de av lammkorven och det slutar med ett köp från Hjärtums lamm.

– Vi ska snart flytta hit, så vi blir grannar med Fristorp. Vi vill spana in omgivninga­rna och vad de gör för något, säger Emil.

Även pomologen Rolf Eskilsson fanns på plats för att hjälpa besökarna med att sortbestäm­ma medtagna äpplen. Han gav råd och tips om allt från plantering av äppelträd till beskärning och ohyra.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? SMAKPROV. Äppelutstä­llning i ladugården på Fristorps gård.
Bild: ANNIE GRANZELL SMAKPROV. Äppelutstä­llning i ladugården på Fristorps gård.
 ??  ?? OLIKA SORTER. Sorten Cox Pomona fanns att provsmaka.
OLIKA SORTER. Sorten Cox Pomona fanns att provsmaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden