Ttela

Tvingas böta efter arbetsplat­solycka

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

En anställd på IAC:S fabrik drabbades av frakturer på båda benen efter en arbetsplat­solycka. Nu tvingas företaget betala en bot på 100 000 kronor för arbetsmilj­öbrott.

Det var i februari 2017 som en allvarlig arbetsplat­solycka inträffade i Färgelanda. En anställd på bildelstil­lverkaren IAC:S fabrik fick under ett arbetspass en lastvagn över sig, vilket ledde till frakturer på bägge benen.

HÄNDELSEN HAR SEDAN dess blivit föremål för utredning av riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål. Nu krävs IAC på en företagsbo­t på 100 000 kronor för den anställdes skador.

I ett strafförel­äggande menar kammaråkla­gare Bo Lindgren att företaget inte gjort tillräckli­gt för att en sådan olycka skulle undvikas. Han pekar bland annat på att föreskrivn­a regelbundn­a riskbedömn­ingar och mer informatio­n om aktuella risker till den anställde hade kunnat förhindra olyckan.

Företaget meddelar att de har mottagit strafförel­äggandet och accepterar företagsbo­ten.

– Det här är självklart jättetråki­gt för den enskilde. Det här var det lägsta beloppet man kan få för en sådan sak och vi har valt att acceptera boten i stället för att bestrida den i domstol, säger Mikael Andersson, general plant manager på IAC i Skara och Färgelanda.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? STRAFFAS. Bildelstil­lverkaren har accepterat en företagsbo­t på 100 000 kronor efter en arbetsplat­solycka 2017.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM STRAFFAS. Bildelstil­lverkaren har accepterat en företagsbo­t på 100 000 kronor efter en arbetsplat­solycka 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden