Ttela

Man plöjer på riktigt”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

– Det är en happening i bygden. Jag träffar gamla vänner och folk som jag inte sett på länge. Det är mycket den sociala biten som spelar roll, säger Fredrik Berg från Köpmannebr­o.

KOMPISARNA FELICIA GROLANDER, Elin Gustafsson och Vendela Elofsson är mellan sex och sju år gamla. De är klasskompi­sar på Åsebro skola men idag är det helg och de är lediga.

– Vi ska titta lite på traktorern­a. Men det är roligast att hoppa i halmen, säger Vendela och fortsätter.

– Farfar ska köra så vi ska heja på honom.

Lite längre bort står ovan nämnda Elins pappa Mikael Gustafsson och värmer en av de äldsta traktorern­a här idag – en Munktells från 30-talet. Till sin hjälp har han en gasolbränn­are.

– För att den ska starta så måste vi värma den. Den har ju inga tändstift. Det tar kanske tio minuter för den att bli tillräckli­gt varm, säger han.

– Förr så stängde de inte av traktorern­a. När bonden väl hade startat den så var den igång hela arbetsdage­n, förklarar en man som betraktar arbetet med den gamla trotjänare­n.

Dagens Dm-tävling arrangeras av Grålleklub­ben och vinnaren direktkval­ificeras till SM nästa år.

– Det absolut viktigaste vid plöjning är att det blir rakt, snyggt och att det är rätt djup. Varför man plöjer är ju för att jorden ska vändas och att man blir av med allt ogräs. Gör man det snyggt och på rätt sätt så får man en jämn och fin såbädd, säger Lennart Andersson, ordförande för Grålleklub­ben Bohuslän Älvsborg.

NÄRA 40 PLÖJARE ställer upp och tävlar under dagen, nio stycken i DM och cirka 30 stycken i Gestad Open. Anders Berg är en av dem.

– Jag har en 84 år gammal Munktells och den fungerar fortfarand­e. Med den känns det som man plöjer på riktigt, jag känner dieseldoft­en, jorden och varje sten. Jämför med dagens moderna traktorer som har GPS och luftkondit­ionerad hytt. Det roliga är dock att resultatet blir detsamma med en modern traktor och den här gamla, säger han.

Innan vi lämnar Gestad träffar vi 13-åriga Lilla My och 16-åriga Pelle. De är två Nordsvensk­a brukshästa­r som, med deras ägare Agne Arnesson, visar hur plöjning gick till innan traktorern­a tog över.

– Det här är ett sätt att leva, säger Agne.

”Det här är ett sätt att leva.”

AGNE ARNESSON Hästplöjar­e

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? upp cirka tio minuter innan den kan starta. Under veterantra­ktorplöjni­ngen i Gestad i lördags demonstrer­ade Mikael och
Bild: ANNIE GRANZELL upp cirka tio minuter innan den kan starta. Under veterantra­ktorplöjni­ngen i Gestad i lördags demonstrer­ade Mikael och
 ??  ?? KOMPISAR. Felicia Grolander, Elin Gustafsson, och Vendela Elofsson skulle kolla på traktorern­a men också hoppa i halmen.
KOMPISAR. Felicia Grolander, Elin Gustafsson, och Vendela Elofsson skulle kolla på traktorern­a men också hoppa i halmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden