Ttela

Brett Kavanaugh ny Hd-domare

- EMMA GYLLESTAD/TT

Brett Kavanaugh svors under en kort ceremoni i Washington in som domare i USA:S högsta domstol. HD:S chefsdomar­e John Roberts höll i ceremonin, assisterad av pensionera­de Anthony Kennedy som Kavanaugh är tänkt att ersätta. Samtidigt pågick högljudda protester utanför domstolen.

Ceremonin satte punkt för en av historiens mest uppmärksam­made och kontrovers­iella utnämninga­r av en Hd-domare i USA. Och president Donald Trump uppnår en av sina största framgångar hittills när han fått välja en andra domare till USA:S högsta juridiska instans, med senatens goda minne.

MED MINIMAL MARGINAL – 50 röster mot 48 – sade senaten tidigare på lördagen ja till Trumps Hd-domarkandi­dat Kavanaugh. Det är den jämnaste omröstning­en om en Hd-domare sedan 1881.

Det var in i det sista oklart hur stort stödet för Brett Kavanaugh var i senaten. Först på fredagen meddelade de republikan­ska senatsleda­möterna Jeff Flake och Susan Collins, samt demokraten Joe Manchin, att de skulle rösta ja vid lördagens slutgiltig­a omröstning. Med det stod det i det närmaste klart att det skulle bli ett ja, om än med liten marginal. Om voteringen ändå hade slutat lika så hade vicepresid­enten Mike Pence fått utslagsrös­ten.

Två republikan­ska senatorer avstod från att rösta, men det påverkade inte utgången eftersom en av dem hade planerat att rösta ja och den andre nej.

ENLIGT HÖGSTA DOMSTOLEN kommer Kavanaugh att inleda sitt arbete vid domstolen omgående.

USA:S federala polis FBI har den senaste veckan genomfört en snabbutred­ning av anklagelse­rna mot Kavanaugh, som bland annat gör gällande att han ska ha försökt våldföra sig på Christine Blasey Ford, i dag psykologip­rofessor i Kalifornie­n, på en fest i början av 1980-talet. Utredninge­n har inte offentligg­jorts, men Republikan­erna i senaten anser att ingenting i den bevisar Kavanaughs skuld.

Den bittra striden om Brett Kavanaughs plats i USA:S högsta domstol tros även kunna påverka höstens mellanårsv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden