Ttela

Ytterlighe­ter

- MOA KÄRNSTRAND/TT

skapa större folkligt stöd för stora och viktiga reformer än vad Bolsonaro och hans Sociallibe­rala partiet väntas klara.

VALUTGÅNGE­N ÄR i allra högsta grad en öppen fråga, enligt Torsten Wetterblad som är forskare knuten till Latinameri­ka- institutet. * Det brasilians­ka folket väljer på söndagen president och nationalko­ngressen, landets parlament. Man röstar också i olika val på delstatsni­vå. Brasilien har 26 delstater som har relativt stort självstyre.

* Presidente­n väljs på fyra år. För att vinna i första omgången måste en kandidat få minst hälften av rösterna, annars hålls en andra valomgång mellan de två främsta kandidater­na den sista söndagen i oktober.

* Förra presidentv­alet 2014 gick vidare till en andra omgång, där Arbetarpar­tiets kandidat Dilma Rousseff fick strax över 50 procent av rösterna och omvaldes därmed till en andra presidentp­eriod.

* I Brasilien gäller röstningsp­likt för alla läskunniga mellan 18 och 69 år.

– Bolsonaro ligger runt 30 procent i opinionsun­dersökning­arna och Haddad runt 20, säger han. Det finns en lång rad andra kandidater som ställer upp i valet, men ingen av dem ser ut att ha så starkt stöd att de blir några verkliga utmanare. Presidentv­alet kommer sannolikt inte att avgöras på söndagen, eftersom ingen av kandidater­na väntas få över 50 procent av rösterna. Då följer en andra valomgång, som hålls den sista söndagen i oktober.

Brasiliane­rna ska också rösta fram ledamöter till landets parlament.

 ?? Bild: LEO CORREA/AP/TT ?? av sin mentor, den forne presidente­n Luiz Inacio ”Lula” da Silva.
Bild: LEO CORREA/AP/TT av sin mentor, den forne presidente­n Luiz Inacio ”Lula” da Silva.
 ??  ?? TILL HÖGER. Jair Bolsonaro är favorit inför det brasilians­ka valet.
TILL HÖGER. Jair Bolsonaro är favorit inför det brasilians­ka valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden