Ttela

Lena Matilda var min farmors mor

- SUSANNE E JENSEN

Ela-reportaget här intill som skrevs för 100 år sedan handlar om Maria Settergren­s farmors mor. – Hon hette Lena Matilda Andersdott­er och var min farmors mor, berättar Maria Settergren, Vänersborg.

Fosterflic­korna som omnämndes i artikeln hette Anna och Agnes. Anna dog av lunginflam­mation när hon var 16 år 1919 och Agnes gifte sig med Emil Wiik. De levde sina liv i Dalsland och fick barn och barnbarn varav en del bor kvar i landskapet.

– Förra sommaren fann jag den lilla stugan i Uleviken vid Ivägsjön strax utanför Ödskölt. Den kan inte ha haft större boyta än 20 kvadratmet­er, kök och rum i ett med en liten kammare intill. Den murade stenkällar­en stod kvar och humlen växte fortfarand­e utmed stugväggen, hundra år senare, berättar Maria.

Maria berättar: Med Hans Roslings mått mätt, levde hon på samma standardni­vå som människorn­a i några av jordens fattigaste länder gör nu, till exempel Lesotho i södra Afrika.

– Lena Matilda var ogift, men trots det, i stånd att skicka sin egen dotter Elin, min farmor, till Göteborg där hon utbildade sig till sjuksköter­ska och arbetade hela livet. Det var tur eftersom hennes man, min farfar, inte kunde arbeta på grund av en ryggskada.

Sina sista levnadsår tillbringa­de Matilda i hennes familj där. Hon blev 80 år och dog 1947.

– På fotot kan man se att en 80-åring då, för 70 år sedan ser ut som en 100-åring idag. Hon var en av alla de, som med sitt hårda slit, gjorde det möjligt för alla oss efterkomma­nde, att leva bekväma och rika liv, säger Maria Settergren i Vänersborg.

Maria Settergren har gjort efterforsk­ningar i arkiven för släktforsk­ning då frågor infunnit sig efter att ha läst berättelse­n ur tidningen. Frågor som: Varför levde hon ensam utan man i den lilla stugan? Vem var hennes farmors far? Hur hade hon råd att skicka sin dotter till folkhögsko­lan i Bäckefors och sedan till sjuksköter­skeutbildn­ing i Göteborg? och Hur kunde hon ha råd och möjlighet att ta hand om två små barn och uppfostra dem trots att de inte var hennes egna?

– Min far berättade, att hon blev med barn med hemmansäga­rens son. Denne skickades därför till Norge för att komma bort från Matilda. Ett giftermål med en enkel piga ansågs inte möjligt. Eller också ville han inte. Hon var då 17 år och han 33. Efter ett antal år kom han emellertid tillbaka tillsamman­s med sina små flickor som omnämns i reportaget. Modern hade dött i cancer. Han frågade Matilda om hon kunde ta tillbaka honom. Hon svarade att det kunde/ ville hon inte. ”Passade det inte då, så passar det inte nu. Men barnen dina kan jag ta hand om”, detta är min fars ord – stolt var hon.

När Maria släktforsk­ade, fann hon att Lena Matilda aldrig varit gift och mycket riktigt fått en dotter utom äktenskape­t med bondens son. De båda flickorna som Matilda tog hand om, var antagligen halvsystra­r till hennes farmor.

– Hon måste ha fått ekonomiskt bistånd till dem samt till studierna för min farmor. Kanske fick hon hjälp av bonden på Uleviken. En ensam piga hade inga möjlighete­r på den tiden att bekosta några studier för sina barn. Det hade dessutom varit världskrig i fyra år. Men trots det var hon så stark och självständ­ig hon kunde. Båda hennes systrar blev änkor och dog på fattigstug­an.

När Marias farmor gifte sig med en sjöman i Göteborg flyttade de till Svärdsbyn på Baldersnäs och blev arrendebön­der. Matilda flyttade med och såg sex barn födas, där hennes far var det första.

– Familjen flyttade så småningom till Göteborg där hon dog vid 81 års ålder. Min far hade mycket starka band till henne och följde henne till hennes sjuk/dödsbädd bara en månad efter att han gift sig med min mor, berättar Maria Settergren.

 ?? Bild: PRIVAT ?? STUGAN. Förra sommaren fann Maria den lilla stugan i Uleviken vid Ivägsjön utanför Ödskölt.
Bild: PRIVAT STUGAN. Förra sommaren fann Maria den lilla stugan i Uleviken vid Ivägsjön utanför Ödskölt.
 ?? Bild: KENT ENG ?? SLÄKTFORSK­AT. Maria Settergren.
Bild: KENT ENG SLÄKTFORSK­AT. Maria Settergren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden