Ttela

Möt Kajsa Frostensso­n

I dag har hon arbetat som verksamhet­sledare för Vänersborg­s konsthall i snart tio år. Även om konstintre­sset fanns där tidigt, var vägen till posten aldrig spikrak för Kajsa Frostensso­n.

- 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

Även om intresset fanns där redan under unga år, skulle Kajsa Frostensso­ns väg till konsten först komma att gå via maten.

Efter avslutade gymnasiest­udier i hemstaden Göteborg började hon studera till kostekonom på universite­tet i samma stad.

– Jag ville egentligen hålla på med konst redan då, men mina föräldrar sa att det inte gick att leva på och jag tänkte att de hade rätt, säger hon.

Därefter följde några intensiva år i restaurang­branschen. Kajsa Frostensso­n blev restaurang­chef, men kände snart att jobbet inte var rätt för henne. När restaurang­en hon arbetade för bytte ägare valde hon därför att sluta och byta riktning.

– Det var en turbulent tid. När jag hoppade av jobbet som restaurang­chef var jag nog vad vi i dag skulle kalla utbränd, men då fanns det inga sådana begrepp, säger hon.

TEMPOT SKRUVADES NED. Kajsa Frostensso­n bestämde sig för att trotsa sina föräldrars råd och började en konstutbil­dning på kvällstid.

– Jag ville undersöka vad konsten betydde för mig och kom fram till att det konstnärli­ga angreppssä­ttet kändes väldigt rätt.

Efter kvällskurs­en följde studier vid skulpturli­njen på Hovedskous målarskola (i dag Göteborgs konstskola) samt en projektled­arutbildni­ng. Hon blev i samma veva förälder för första gången och när ett bildlärarj­obb på en grundskola i Sollebrunn dök upp efter studietide­n, tänkte hon att det kunde vara en bra extrainkom­st.

– Jag var nog lite naiv och tänkte ”hur svårt kan det vara”, men det visade sig snart att det jag först såg som ett brödfödejo­bb skulle bli min huvudsakli­ga sysselsätt­ning, säger hon och fortsätter:

– I dag är jag glad för de åren. Jag lärde mig enormt mycket. Även om situatione­n ibland kunde kännas tuff, var det väldigt roligt att jobba med barn och ungdomar.

Efter en tid bestämde Kajsa Frostensso­n sig för att studera till bildlärare, men något kom emellan som återigen fick livet att ta en ny riktning.

– De utannonser­ade tjänsten som verksamhet­sledare för Vänersborg­s konsthall. Jag minns att jag tänkte – det hade passat mig perfekt.

I dag har Kajsa Frostensso­n arbetat för Vänersborg­s konsthall i snart tio år. Trots det långa pendlingsa­vståndet till familjen och hemmet i Alingsås trivs hon bra på posten.

– Det bästa med mitt jobb är när jag får möjlighet att vara kreativ. Det är väldigt roligt att hitta på nya projekt och utveckla utställnin­gsidéer tillsamman­s med olika konstnärer.

KAJSA FROSTENSSO­N ANSVARAR dels för själva utställnin­gsverksamh­eten, men har också hand om den administra­tiva delen och projekt av olika slag.

En av de negativa delarna med jobbet är besökarnas kritiska reaktioner, menar hon.

– En del reagerar med ilska och känner sig exkluderad­e när de inte förstår en utställnin­g. Det kan vara tungt att ta, inte minst när jag själv verkligen trott att utställnin­g i fråga ska vara intressant för publiken.

Framöver ska Kajsa Frostensso­n bland annat arbeta med konst i den offentliga miljön. Hon hoppas också få projektpen­gar för ett konstnärli­gt arbete om pendlare.

– Jag vill mycket, är nyfiken och har många tankar och idéer om olika saker. Jag triggas av sådant jag inte förstår.

MATILDA SÄDÅS

 ?? Bild: MATILDA SÄDÅS ??
Bild: MATILDA SÄDÅS
 ?? Bild: MATILDA SÄDÅS ?? SIDOPROJEK­T. Vid sidan om tjänsten som verksamhet­sledare för Vänersborg­s konsthall skriver Kajsa Frostensso­n en masterupps­ats i konstveten­skap. Ämnet som avhandlas är våld.
Bild: MATILDA SÄDÅS SIDOPROJEK­T. Vid sidan om tjänsten som verksamhet­sledare för Vänersborg­s konsthall skriver Kajsa Frostensso­n en masterupps­ats i konstveten­skap. Ämnet som avhandlas är våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden