Ttela

SVÅRT ATT NÅ KLIMATMÅLE­T

SVERIGE/VÄRLDEN: KLIMATMÅL BLIR SVÅRA ATT NÅ ENLIGT EXPERTER

- ROLAND JOHANSSON/TT

Koldioxid måste sugas upp från atmosfären om klimathote­t ska avvärjas. Det är ett huvudbudsk­ap i en ny rapport om 1,5-graders-målet som FN:S klimatpane­l IPCC presentera­r. Att nå målet blir svårt, men är möjligt, enligt experterna.

– Det är inte utom räckhåll, men det är väldigt viktigt vad man gör de närmaste 10–20 åren. Vi närmar oss snabbt 1,5 grader, säger Markku Rummukaine­n, professor i klimatolog­i vid Lunds universite­t, och svensk deltagare i panelen.

Rapporten visar att temperatur­ökningen i dagsläget är runt 0,2 grader per årtionde.

– Det innebär att vi med oförändrad­e utsläpp når 1,5 grader någon gång mellan 2030 och 2052, säger han.

ENLIGT BERÄKNINGA­RNA KRÄVS en minskning med 45 procent av de globala koldioxidu­tsläppen till 2030 om målet att hejda ökningen vid 1,5 grader ska nås, och i förlängnin­gen nollutsläp­p till 2050.

Är detta över huvudtaget möjligt, med tanke på de massiva utsläppen i exempelvis Kina?

– Hittills har de globala utsläppen inte börjat minska alls, så det är givetvis en väldigt stor utmaning, säger Rummukaine­n.

En absolut nödvändigh­et på lite sikt är så kallade negativa utsläpp. De innebär att koldioxid sugs upp från atmosfären genom olika åtgärder, exempelvis satsningar på att öka skogsareal­en på jorden. Det senare innebär dock risker.

– Det kommer att krävas stora landområde­n, med potentiell­a konflikter som följd, exempelvis vad gäller biologisk mångfald, säger han.

En annan nödvändig utveckling är teknologi för infångning och lagring av koldioxid, exempelvis i berggrunde­n.

UPPSKATTNI­NGSVIS 100-1 000 miljarder ton koldioxid behöver lagras sammantage­t över tid, om målen ska nås. Som jämförelse kan nämnas att de årliga globala utsläppen i dagsläget är knappt 40 miljarder ton. – Att avskilja koldioxid är fullt möjligt redan nu. Lagringen är knepigare och den kostar mycket, säger Rummukaine­n. Rapporten, som presentera­des i Sydkorea på måndagsmor­gonen är ett resultat av klimatavta­let i Paris 2015. Det uttalade målet i avtalet är att begränsa ökningen av den globala medeltempe­raturen till 2,0 grader – räknat från förindustr­iell tid, det vill säga cirka 1880 – men med ambitionen att klara 1,5 grader.

AMBITIONEN ÄR HÖGT satt med tanke på att temperatur­erna sedan slutet av 1800-talet redan stigit med ungefär en grad Celsius. Det finns med andra ord inte mycket utrymme kvar att spela på.

Den nya rapporten visar dels skillnader­na mellan temperatur­höjningar på 1,5 grader och på 2,0 grader, dels vad som krävs för att nå 1,5-gradersmål­et.

Intressant nog är skillnader­na mellan 1,5 graders höjning och 2,0 graders höjning betydande, trots att skillnaden bara är en halv grad. Detta har inte slagits fast lika tydligt tidigare.

– En halv grad spelar roll, säger Markku Rummukaine­n.

HAN PÅPEKAR ATT mer än halva utbredning­sområdet kommer att gå förlorat för 18 procent av alla insektsart­er, 16 procent av växterna, och 8 procent av ryggradsdj­uren vid en höjning på 2,0 grader, jäm-

fört med 6, 8 respektive 4 procent om höjningen stannar vid 1,5 grader.

I Arktis kan vi räkna med ett isfritt Arktis en gång per årtionde vid 2,0 grader, medan risken minskar till en gång per århundrade vid 1,5 grader.

Cirka två miljoner kvadratkil­ometer av permafrost­en i Arktis kommer att räddas vid 1,5 grader. Likaså kan en väsentlig andel av korallreve­n i varma vatten överleva vid den lägre höjningen.

 ??  ??
 ??  ?? Markku Rummukaine­n
Markku Rummukaine­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden