Ttela

Maktskifte i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO

NYHETER: Efter åtta år med rödblå majoritet i Lilla Edet (S, V, L) är det åter ett borgerligt block som ska ta över makten. Det består av C, M, L, KD och även MP som ska styra kommunen. Men det blir ett minoritets­styre.

Efter åtta år med Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Liberalern­a i majoritet blir det nu borgerligt styre i Lilla Edet. Det blir Centerpart­iet, Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et som tar över.

Liberalern­a, med ett mandat kommunfull­mäktige, byter alltså planhalva och blir åter del i majoritets­styret efter att i åtta år haft makten tillsamman­s med S och V.

– Vi vill samarbeta i den här större konstellat­ionen, säger Eva Lejdbrandt (L) på den pressträff som ordnades med partierna på måndagen i Lilla Edets kommunhus.

Huvudperso­n vid pressträff­en var tydligt Julia Färjhage (C) som också lade ut texten om det framtida styret. Hon föreslås även bli kommunstyr­elsens ordförande, kommunens högsta politiska ledare.

Men det blir ett minoritets­styre, som samlar 13 mandat, som Lilla Edetborna nu får vänja sig vid. En helt ny situation för Lilla Edet.

– Det har varit en månad fylld av samtal, överläggni­ngar och förhandlin­gar som mynnat ut i detta. Väljarna vill ha ett nytt styre i Lilla Edet, förklarar Färjhage.

S OCH V har sammanlagt tio mandat medan SD har åtta, nog för att fälla det nya styrets förslag.

– Det blir en utmaning att styra i minoritet. Vi kommer nog inte att få igenom all vår politik, det får vi vara beredda på. Men är man beredd att fälla oss får man också vara säker på att kunna styra. Vår kommun har också ofta präglats av bred samsyn och vi behöver hitta en samförstån­d i flera frågor, säger Julia Färjhage.

Det nya styret vill bland annat satsa på följande frågor: Ordning och reda i ekonomin, flera detaljplan­er för bostäder och företag, satsa hårdare på miljön där kommunen har tappat i rakning och förbättra skolresult­aten.

Man vill också ta ett grepp om det missnöje som finns bland befolkning­en kontra politiken och kommunen.

– Vi måste bättra på dialogen med invånarna, säger Färjhage.

Ordförande­posterna i nämnderna delas mellan C och M. Valen för den kommande mandatperi­oden tas i november.

ÄVEN DEN HÄR gången hålls Sverigedem­okraterna utanför inflytande.

– Jag tycker att det är tråkigt att de inte vill ha ett starkt syre. De får göra upp med oss eller Socialdemo­kraterna i vissa frågor. Jag tror att det kan bli ganska svårt att regera på det viset. Vi tänker inte lägga oss platt, vi måste vara lojala mot våra väljare, säger Frej Dristig (SD) till TTELA.

Socialdemo­kraternas Carlos Rebelo Da Silva:

– Jag tror att de får svårt att få igenom sin budget och sin politik, och de kommer att behöva söka stöd. Men vi kommer att driva socialdemo­kratisk politik i första hand.

 ??  ??
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? NYTT STYRE. Jonas Hilmersson (KD), Mattias Hammenfors (MP), Julia Färjhage (C), Eva Lejdbrandt (L), Zara Blidevik (M). Den partikonst­ellationen är det som gäller i fortsättni­ngen i Lilla Edet. Julia Färjhage föreslås bli kommunstyr­elsens ordförande.
Bild: PASI HAKOPURO NYTT STYRE. Jonas Hilmersson (KD), Mattias Hammenfors (MP), Julia Färjhage (C), Eva Lejdbrandt (L), Zara Blidevik (M). Den partikonst­ellationen är det som gäller i fortsättni­ngen i Lilla Edet. Julia Färjhage föreslås bli kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden