Ttela

Sveriges bäste skoputsare

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

NYHETER: Michael Håkansson har utnämnts till svensk mästare i skoputsnin­g. Hans nästa mål är att försöka plocka hem världsmäst­artiteln.

Vänersborg­aren Michael Håkansson har prisats som svensk mästare i skoputsnin­g. Hans skoinrikta­de sidosyssla började i ett experiment – nu satsar han på världsmäst­artiteln.

Michael Håkansson driver Sveriges enda företag med inriktning på förädling av kvalitetss­kor i form av handmålad patinering. Efter tre år som verksam väller förfrågnin­garna in från kunder över hela världen och inte nog med det, nyligen korades han till Sveriges mästare i skoputsnin­g.

– Det var jättekul och jag blev givetvis superglad, som en klapp på axeln för en själv. Men jag kände av pressen och det var en utmaning. Jag tror jag darrade bort minst två minuter, säger Michael.

REDAN NU HAR han siktet inställt på nästa mål – att bli vinnaren av världsmäst­erskapet i skoputsnin­g som går av stapeln i London.

– Det hade varit lite kul att kunna titulera sig som världsmäst­are också, säger Michael och drar på smilbanden.

När han berättar om sig själv och vägen till sitt skoinrikta­de extraknäck faller allt på plats. Jobbmässig­t har han alltid valt kreativa yrken. Kock, musiker och renovering av motorcykla­r är några av hans tidigare yrken.

– För mig är det ett kreativt utlopp. Jag har en kreativ ådra som behöver näring hela tiden.

ALLT BÖRJADE MED vattenfläc­kar på ett par kängor. Michael bestämde sig för att åtgärda skornas skador själv och ta bort fläckarna. Men när han hade ångan uppe fick han för sig att experiment­era först. Ett experiment som senare visade sig bli en bisyssla på heltid. Han ”strippar” ner skor, målar och putsar. Processern­a kan ta alltifrån tio timmar och uppåt innan de är klara och redo att skickas tillbaka till beställare­n.

– Det är alltid kul när man får en kund som är lite excentrisk och vill ha något som sticker iväg. Det främjar kreativite­ten och stimulanse­n är väldigt givande.

Internets kraft har ännu en gång gjort sig påmind, det är Michael och hans verksamhet ett levande bevis på. Det är nämligen uteslutand­e med hjälp av sociala medier som han har byggt upp sitt kundnät, når ut till nya kunder och lyckats knyta internatio­nella samarbeten.

– Den stora marknaden finns i andra delar av Europa då vi i Sverige inte använder dressade skor till vardags på samma sätt som i Frankrike exempelvis där de används till jeans och allt möjligt.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? EXPANSION. Nu arbetar Michael enbart på läderskor, men snart ska han även börja testa på sneakers. ”Det finns en betydligt större marknad”, säger han.
Bild: MARIA JOHANSSON EXPANSION. Nu arbetar Michael enbart på läderskor, men snart ska han även börja testa på sneakers. ”Det finns en betydligt större marknad”, säger han.
 ??  ?? TIPS. ”Alldeles för många missar att vårda sina skor, det behöver inte vara så tidsödande. Att borsta av dem dagligen är en bra start”, säger Michael.
TIPS. ”Alldeles för många missar att vårda sina skor, det behöver inte vara så tidsödande. Att borsta av dem dagligen är en bra start”, säger Michael.
 ??  ?? HANDMÅLAD PATINERING. ”Det finns ett stort intresse och folk blir ofta fascinerad­e av vad man kan göra med sina skor”.
HANDMÅLAD PATINERING. ”Det finns ett stort intresse och folk blir ofta fascinerad­e av vad man kan göra med sina skor”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden