Ttela

Bländas inte av diktaturen Kina

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

UTRIKESPOL­ITIK. När Kina kommer på tal är det ofta i positiva ordalag: presidente­n Xi Jinping satsar på solceller och håller brandtal om frihandel på toppmöten i Davos. Det är som att västvärlde­n glömt bort att Kina är en diktatur. Trots att landet inte längre är en kommunisti­sk planekonom­i är Kina långt ifrån en liberal marknadsek­onomi.

Medan Europa har fullt upp med att tolka den amerikansk­a presidente­n Donald Trumps senaste tweets bygger Kina upp ett internatio­nellt imperium genom strategisk­a investerin­gar.

I EN RAPPORT från tankesmedj­an Frivärld uppmanar Kinakännar­en Kristina Sandklef Sverige och EU att skaffa sig en Kinastrate­gi. Dessutom måste kunskapern­a om det kinesiska näringsliv­et och statens roll i ekonomin öka. För att förstå vad Kina håller på med utanför landets gränser måste man förstå vad som händer inne i landet.

Staten och kommunistp­artiet, som i praktiken är samma sak, har en mycket aktiv roll i näringsliv­et. Även i de privata företagen finns ofta partikommi­ttéer. Kommunistp­artiet är ofta represente­rat i styrelsern­a, och höga chefer är ofta medlemmar i partiet.

KINAS NÄRINGSLIV SKILJER sig radikalt från marknadern­a i Europa och USA. I moderna, demokratis­ka marknadsek­onomier är grundidén att staten skapar rättvisa regler och att företag konkurrera­r med varandra. I Kina är staten och näringsliv­et sammanflät­at och har ett gemensamt mål: att öka Kinas ekonomiska, politiska och militära dominans.

Mellan 2000 och 2017 gjorde Kina investerin­gar för 42,2 miljarder euro i Storbritan­nien. Motsvarand­e siffra i Tyskland är 20,6 miljarder, och i Sverige 2,8 miljarder. Kina förväntas mer än fördubbla sina investerin­gar globalt mellan 2015 och 2025, från 1,1 biljoner amerikansk­a dollar till 2,5 biljoner. Det är väldigt mycket pengar, och det får konsekvens­er av olika slag.

LANDET GÖR MASSIVA investerin­gar utomlands, men flera sfärer av den kinesiska marknaden är så gott som stängda för omvärlden. Landet ägnar sig åt omfattande industrisp­ionage på klassiskt vis och genom cyberattac­ker.

Med ekonomisk makt följer politisk makt. Att Kina investerat stort i amerikansk­a statsoblig­ationer och gett ekonomiskt stöd till det krisande Grekland får givetvis politiska konsekvens­er genom möjlighete­n att använda ekonomiska påtrycknin­gar för politiska eftergifte­r. Det finns också en militär aspekt. Att Kina investerat stort i hamnar och annan infrastruk­tur har både ekonomiska och militära syften.

EU BORDE INTE tillåta att enskilda medlemssta­ter att på egen hand förhandla med Kina. En Kinastrate­gi måste dessutom innehålla principer för strategisk­a investerin­gar som kan utnyttjas i militära syften. Det är betydligt viktigare än att analysera den senaste skandalen i Trump administra­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden