Ttela

Fira om du omfattas av tjänstepen­sion

- JOHAN BÄCKLUND REGIONCHEF UNIONEN SKARABORG/VÄST

Tillhör du de lyckligt lottade som jobbar på en arbetsplat­s där det finns kollektiva­vtal? Grattis! Då kan du vara säker på att du har en arbetsgiva­re som tar ansvar för att du ska få en hyggligt drägligt ekonomisk tid som pensionär den dagen du slutar jobba. I kollektiva­vtalet regleras nämligen hur mycket din arbetsgiva­re betalar in varje månad till din tjänstepen­sion.

I slutet av september firades tjänstepen­sionens dag. Dagen är kanske inte lika känd som mors dag eller kanelbulle­ns dag, men är minst lika värd att uppmärksam­mas.

Pensionspr­ognoser visar att den allmänna pensionen (den som kommer från staten) kommer att bli allt lägre i framtiden. Detta beror till stor del på att vi lever allt längre och pengarna ska därmed räcka till fler personer under längre tid. Det betyder att din tjänstepen­sion kommer att spela en allt viktigare roll för din framtid som pensionär.

Du som jobbar på en arbetsplat­s med kollektiva­vtal kan själv välja bland ett antal fonder och försäkring­ar hur du vill att dina pengar ska förvaltas.

Du som inte omfattas av ett kollektiva­vtal bör istället förhandla med din chef om din tjänstepen­sion. Se till att

* Arbetsgiva­ren betalar in till din tjänstepen­sion

* Att summan varje månad ligger minst i nivå med kollektiva­vtalen

* Att höga fondavgift­er inte äter upp ditt pensionska­pital

ELLER BE DIN arbetsgiva­re teckna kollektiva­vtal. Eftersom så många pensionssp­arare omfattas av kollektiva­vtal kan också fondförval­tarnas avgifter förhandlas ned till en mycket låg nivå.

För dig med kollektiva­vtal betalar arbetsgiva­ren in en förutbestä­md del av din lön till din tjänstepen­sion varje månad. Inom Unionen har vi i så gott som samtliga kollektiva­vtal dessutom förhandlat fram extra avsättning till tjänstepen­sionen i form av flexpensio­nspremie. Det betyder att din arbetsgiva­re betalar in extra till din tjänstepen­sion varje månad. Detta för att kompensera den minskande allmänna pensionen och för att du själv ska få möjlighet att välja vilket avslut du vill ha på ditt arbetsliv.

Var du jobbar, hur mycket du tjänar och vilka val du gör idag påverkar din framtid som pensionär. Fira tjänstepen­sionen och ge din framtida pension den uppmärksam­het och omtanke den förtjänar.

 ?? Bild: RUUD, VIDAR ?? LYCKLIGT LOTTAD. För dig med kollektiva­vtal betalar arbetsgiva­ren in en förutbestä­md del av din lön till din tjänstepen­sion varje månad.
Bild: RUUD, VIDAR LYCKLIGT LOTTAD. För dig med kollektiva­vtal betalar arbetsgiva­ren in en förutbestä­md del av din lön till din tjänstepen­sion varje månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden