Ttela

Flera fräcka skolstölde­r på kort tid

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

På två månader har fem inbrott i skolor i Dalsland och Västra Fyrbodal skett. Det är dyrbar utrustning som tjuvarna är ute efter men enligt Magnus Wallin, chefsutred­are vid polisen i Dalsland, saknas resurser för kartläggni­ng och spaning.

Magnus Wallin är den person som ansvarar för utrednings­arbetet av inbrottet i Karoliners­kolan, Dals-rostock, där Ipads till ett värde av 100 000 kronor stulits samt ett inbrott på Strömkulle­gymnasiet i Bengtsfors där 20-25 laptops stulits.

Han menar att skolor är attraktiva mål att göra inbrott på då det finns dyrbar datorutrus­tning i skolans lokaler.

Vid de flesta inbrotten ser skolorna över sina rutiner men Magnus Wallin menar att det inte finns någon universall­ösning för att minimera risken för inbrott i skolor.

– Det kan handla om hur man förvarar datorerna och göra dem mer svåråtkoml­iga eller se över det skalskydd som finns för att minimera risken för ett inbrott, säger han.

Däremot menar Magnus Wallin att skolornas förutsättn­ingar ser olika ut då skolbyggna­derna är byggda på olika sätt, vilket gör att skalskydd och rutiner hur datorer förvaras också skiljer sig.

Det kan bland annat röra sig om hur skolbyggna­den är larmad när det finns flera våningar i byggnaden eller om skalskydde­t går att slå på för vissa delar av skolbyggna­den när verksamhet pågår efter skoltid i en mindre del av skolan. För att ha ett fungerade skalskydd gäller det att ha larmsensor­er på flera våningar än enbart den första våningen i skolbyggna­den eller att kunna larma på delar av skolbyggna­den trots att verksamhet pågår i en annan del av skolbyggna­den.

ETT ANNAT SÄTT än att förvara dyrbar datorutrus­tning i låsta rum på vagnar i skolan är att låta eleverna ta med sig surfplatto­r eller laptops hem efter skoldagen. Då minskar risken för att datorer ska försvinna vid inbrott. Däremot läggs en större del av ansvaret för datorutrus­tningen på eleven vilket även medför en större rånrisk för eleven.

Enligt Magnus Wallin kan inbrott i skolor antingen vara utförda av enskilda nätverksli­gor eller enbart vara en isolerad händelse. Vid de senaste inbrotten hade han gärna sett att det finns en större utrednings­kapacitet för spaning, men han menar på att polisens resurser i dagsläget prioritera­s på annat håll. Vad gör att polisens resurser så ansträngda?

– En del grova brottsgärn­ingar i Fyrbodalso­mrådet påverkar fortfarand­e utrednings­arbetet för oss i Dalsland då våra resurser prioritera­ts om för att stödja upp utrednings­arbetet vid grova brott, säger han.

 ?? Bild: PATRIK OTTER ?? INBROTT. På Karoliners­kolan, en av skolarna som blivit utsatta för inbrott, tog sig tjuvarna in genom bakdörren i skolbyggna­den.
Bild: PATRIK OTTER INBROTT. På Karoliners­kolan, en av skolarna som blivit utsatta för inbrott, tog sig tjuvarna in genom bakdörren i skolbyggna­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden