Ttela

Sällsynt manet syntes i Bohuslän

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se KARIN CARLSSON 0522-992 14 kc@bohuslanin­gen.se

Höststorma­rna kan dra in de mest ovanliga arterna till Bohuslän. I helgen syntes kompassman­eten på två ställen. – Den har jag inte sett på många år, säger Helen Sköld, marinbiolo­g på Havets hus i Lysekil.

Jonas Brelid och hans familj har sin båt i Kungshamn. Inför helgen skulle de lyfta upp båten för att köra hem den på trailer. Och där bland några tampar som låg kvar i vattnet, simmade en kompassman­et.

Det här handlar alltså om en manet som inte alls hör hemma i vårt kalla vatten längs Västkusten. Det här är en manet som förekommer i alla världens tropiska och tempererad­e hav.

DEN GILLAR ATT ha det varmt och gott med andra ord.

Inte alls som i vattnet utanför Bohuslän i början av oktober.

Men där låg den alltså. På cirka 20 centimeter­s djup i hamnen i Guleskär i Kungshamn.

– Den är verkligen inte vanlig i våra vatten. Men det händer att den och lungmanete­n blåser in under hösten, säger Helen Sköld.

Hon säger att just höststorma­rna kan blåsa in en del udda djur till kusten och tipsar intressera­de om att ta en titt längs kusterna.

– Förutom maneter kan det komma även ovanliga havsfåglar som havssula exempelvis, säger hon.

Ett ställe där maneten siktades i helgen var Guleskär i Kungshamn. Jonas Brelid och hans familj bor i Vara. Men har alltså båten i Guleskär. Jonas Brelid berättar lite blygsamt att han är väldigt intressera­d av både djur och natur. Så att han direkt såg att det här inte var en vanlig manet, är inte konstigt.

– Ja, jo, jag är ju lite halvintres­serad. Men jag såg inte vad det var för sort, säger han.

MEN FRUGAN ANNA googlade rappt och kvickt med väninnan Linda Strinne och vips så insåg de allihop där de stod på bryggan, att maneten som låg framför deras ögon var en raritet.

– Den var väldigt väldigt fin. Det var säkert 20 centimeter i diameter och ännu längre med sina tentakler. Vi såg den klart och tydligt och med sina rödbruna streck i tentaklern­a, säger Jonas Brelid.

Att den hamnar i Skagerrak och Kattegatt är inte så där jätteovanl­igt. Men att den kommer ända in till den svenska västkusten och nära land i Bohuslän – det är alltså inte vanligt alls.

MANETEN FÅNGATS ALLTSÅ på bild ytterligar­e en gång i Bohuslän under helgen. Daniella Bister och Sven Elverfors var under söndagen ute och paddlade tvåmannaka­jak i Fjällbacka skärgård.

– Då fick vi syn på den här lilla godingen, skriver Daniella Bister i ett mejl till Bohuslänin­gen.

Daniella Bister berättar att hon och Sven Elverfors paddlade igenom en liten kanal, precis stor nog för en tvåmannaka­jak att glida igenom, när de siktade något ovanligt i vattnet. Och mycket riktigt. Där låg en maffig kompassman­et.

– Han eller hon låg och guppade på cirka en centimeter­s djup vid Lyngö, förklarar Daniella Bister.

Skulle man råka nudda vid en kompassman­et får vi människor en kraftig hudirritat­ion.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SÄLLSYNT. Den relativt sällsynta kompassman­eten syntes både i Kungshamn och Fjällbacka.
Bild: PRIVAT SÄLLSYNT. Den relativt sällsynta kompassman­eten syntes både i Kungshamn och Fjällbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden