Ttela

Älg blev en åttataggar­e

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Gryningen är här men fälten är tomma på älgar. Inte en fyrbent varelse så långt ögat når.

KJELL-ARNE ANDERSSON berättar att hela älgskötsel­området, som Klöveskogs jaktlag ingår i, har minskat tilldelnin­gen i år. Orsaken är att älgstammen minskat men nu tycks tillgången på större tjurar i alla fall öka. Han uppger att det finns ett flertal på mellan tio och 20 taggar.

– Vi har ökat avskjutnin­gen på större tjurar igen men minskat på hondjur. Vi är bekymrade över att sommarens värme drabbat årskalvarn­a hårt. Vi räknar inte med att de klarar vintern så dessa skjuter vi av.

Plötsligt börjar det hända saker. En jägare meddelar att han avlossat skott mot en älg och Kjell-arne Andersson hoppar in i bilen för att hämta gråhunden Bea.

– Nu ska vi jaga älg, Bea, säger han och hunden väntar ivrigt på att få börja spåra. Strax skäller hon och en stund senare får vi syn på den fortfarand­e oskadade älgen, som kommer gående med Bea i släptåg. Senare under dagen kommer denna pinntjur att skjutas.

SAMTIDIGT FÅR VI rapporter om att en kapital tjur har fällts. Det är en älgtjur som har åtta taggar eller mer och det får bara skjutas två sådana i * Klöveskogs jaktlag ingår i Melleruds östra älgskötsel­område, som sträcker sig från Timmervik i söder till Mellerud i norr. 19 jaktlag ingår i skötselomr­ådet, som har haft en tilldelnin­g på totalt 30 vuxna älgar och lika många kalvar. Nu har skötselomr­ådet beslutat minska till 26 vuxna och lika många kalvar, med början i år. * Klöveskogs jaktlag får skjuta fem vuxna och fyra kalvar. Laget består av 30 jägare, varav fyra kvinnor. Medelålder­n är hög och flera har passerat 80 års ålder. hela älgskötsel­området. Jag följer med Frida Sjöberg, dotter till förre jaktledare­n, Knut Sjöberg. Barnen Siv och Arvid är också med.

– Jag har varit med pappa i älgtornet sedan jag var liten och vill dela med mig av gemenskape­n, naturupple­velsen och spänningen till mina barn. Man kan aldrig förutspå vad som händer och det gör det så spännande.

PÅ ETT LITET gärde ligger den fällda tjuren, som visar sig ha just åtta taggar. Dagens lycklige skytt är Jean Andersson, som fick korn på tjuren tillsamman­s med ko och kalv på cirka hundra meters avstånd.

– Detta är min åttonde älg och den andra i det här jaktlaget. Detta är den största jag skjutit, och min första trofé, de andra har bara varit pinntjurar, säger Jean och ser märkbart nöjd ut.

– Grattis, ett perfekt skott, konstatera­r Kjell-arne Andersson.

Det är dags att lämna jaktlaget, som har en lång dag framför sig. För Frida och hennes barn artar sig måndagen till en fin upplevelse.

– Det är härligt att få uppleva den här gemenskape­n och spänningen igen. Jag är glad att jag tog ledigt, det var inte planerat.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? n, som sprang ett 30-tal meter efter skottet, innan den föll.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON n, som sprang ett 30-tal meter efter skottet, innan den föll.
 ??  ?? PASS. Här sköt Kjell-arne Andersson en pinntjur för två år sedan. Totalt har jaktledare­n för Klöveskogs jaktlag fällt 52 älgar.
PASS. Här sköt Kjell-arne Andersson en pinntjur för två år sedan. Totalt har jaktledare­n för Klöveskogs jaktlag fällt 52 älgar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden