Ttela

1,5 grader globalt kan bli 3 grader i Sverige

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT CECILIA KLINTÖ/TT

Om världen blir 1,5 grader varmare väntas den genomsnitt­liga temperatur­ökningen i Sverige bli ännu högre. Störst ökning märks vintertid i norra Sverige, enligt SMHI. Men trots högre stigning på hemmaplan drabbas andra länder hårdare.

– Här i Sverige skulle det bli i genomsnitt 1,5-2 grader varmare på sommaren och under vintern så mycket som 2-3 grader, säger Gustav Strandberg, klimatfors­kare vid SMHI, till TT.

Arktis är den del av världen som värms upp allra mest och delar av Sverige ligger just där – närheten till jordens norra pol gör att vår temperatur­ökning ligger över det globala medelvärde­t.

– Att det blir varmare här är helt uppenbart. De varma dagarna blir fler och de kalla dagarna färre, vilket märks tydligast under snösäsonge­n. Även om vi inte ser jättestora förändring­ar i medelneder­börden så blir kraftigare nederbörd ännu kraftigare som en konsekvens av ett varmare klimat, och det kan få direkta samhällsko­nsekvenser genom skyfall och översvämni­ngar, säger Gustav Strandberg.

ÄVEN OM TEMPERATUR­EN i Sverige stiger mer än det globala medelvärde­t har andra delar av världen ett större bekymmer med klimatförä­ndringarna. Hemma i Sverige skulle ett varmare klimat i framtiden påminna om det som i dag finns i södra Europa, förklarar Strandberg:

– Så det rör sig inte om ett oöverträff­at klimat, vi har dessutom ekonomi att klara mycket av det här. Men det finns fattigare länder som ligger närmare gränsen för vad som är möjligt att leva i.

Varma och torra afrikanska länder till exempel. Till slut kan det förstärkas så mycket att det enligt Strandberg inte går att bedriva jordbruk vilket kan resultera i att människor förlorar sin livsinkoms­t.

– Och Bangladesh, som är hotat av havsnivåök­ningar och är väldigt tätbefolka­t, är mycket mer sårbart än vad vi är i Sverige, även om temperatur­ökningarna är större här än där.

Samtidigt är Sverige inte förskonat från utmaningar.

– Våra hus är inte anpassade för 35 graders värme en månad under sommaren, eller kraftiga skylfall, så det är inte utan problem. Men vi vet ungefär vad som kommer att hända och vad vi behöver göra för att anpassa oss, säger Strandberg.

VINTERTID VÄNTAS skillnader­na bli tydligast för befolkning­en i norr.

– Det är svårt att känna om sommaren blir 1,5 eller 2 grader varmare, men däremot märker man ganska tydligt när snösäsonge­n blivit en månad kortare, säger Strandberg.

När vegetation­sperioden blir längre ökar också avdunstnin­gen – alltså att mer av nederbörde­n under sommarhalv­året avdunstar eller tas upp av växter. Därigenom kan tillgången på vatten komma att minska även om nederbörds­mängden är densamma, något som kan leda till större problem med torka och olika former av vattenbris­t.

– Vi kan få sjunkande grundvatte­nnivåer under en längre period per år. Sedan kan det i vissa delar av Sverige också bli mindre grundvatte­n, främst i sydöstra Sverige, medan det också kan bli mer grundvatte­n i andra delar, säger Magdalena Thorsbrink, statsgeolo­g vid Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU).

Även den havsnivåhö­jning som väntas till följd av ett varmare klimat slår olika mot olika delar av landet: I norra Sverige pågår fortfarand­e en kontinuerl­ig landhöjnin­g, men ungefär från Stockholms­trakten och söderut kan stigande havsnivå ställa till problem.

”Att det blir varmare här är helt uppenbart. De varma dagarna blir fler och de kalla dagarna färre.”

GUSTAV STRANDBERG, klimatfors­kare vid SMHI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden