Ttela

Hård strid vän

BRASILIEN: HADDAD SÖKER KOALITION FÖR ATT RÄDDA DEMOKRATIN

-

Militärdik­taturen var av godo, fula kvinnor förtjänar inte att våldtas och hellre en död son än en homosexuel­l. Trots kontrovers­iella uttalanden är stödet för Jair Bolsonaro starkt. Men frågan är om missnöjesr­österna räcker.

Han har skapat rubriker och orsakat stort rabalder under sin presidentv­alskampanj som har genomsyrat­s av kvinnofien­tliga, rasistiska och homofoba tirader. Men i stället för att ligga honom i fatet har det snarast gynnat högerkandi­daten Jair Bolsonaro – som har vunnit många röster till följd av ett stort och pyrande folkligt missnöje över det politiska etablissem­anget. Han har på ett skickligt sätt lyckats framställa sig själv som en ”outsider” som ska rensa upp i träsket trots att han själv har varit politiker länge.

Bolsonaro har dessutom fått sympatier efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september. Och efter framgångar­na i söndagens första omgång i Brasiliens presidentv­al lovade han under måndagen att hålla fast vid sin hårdföra linje och inte bli en kandidat som förespråka­r fred och kärlek.

– Bolsonaro är en typisk protestkan­didat som många har röstat på enbart för att de är så missnöjda med Brasiliens situation och det politiska etablissem­anget, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

MEN ÄN ÄR slaget inte vunnet för Bolsonaro, som fick 46 procent av rösterna i den första valomgånge­n. För att vinna hade det krävts över 50 procent. I den andra valomgånge­n om drygt tre veckor ställs han nu mot Arbetarpar­tiets Fernando Haddad, som fick 29 procent av rösterna.

– Nu handlar allting om hur pass stort politiskt stöd Haddad kan lyckas uppbringa inför den andra valomgånge­n, säger Uggla.

Eftersom valdeltaga­ndet redan i den första omgången var så högt handlar kampen om nya röster främst om att locka över väljare från andra partier. Haddad måste således bygga ihop en politisk storkoalit­ion för att ha en chans att vinna.

– Paradoxen ligger i att ett sådant koalitions­byggande, som har varit mycket vanligt i brasilians­k politik, samtidigt riskerar att spä på politikerf­öraktet ytterligar­e, säger Uggla och fortsätter:

– Det är just det som är Bolsonaros

 ??  ?? ÖDESVAL I BRASILIEN. Anhängare till Jair Bolsonaro på plats utanför hans bostad i Rio de Janeiro.
ÖDESVAL I BRASILIEN. Anhängare till Jair Bolsonaro på plats utanför hans bostad i Rio de Janeiro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden