Ttela

”Vi har agerat fair play i det här ärendet”

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se MARTIN AHLIN

Fem eller sex varningar för Karlstad BK:S Bastian Rojas Diaz? Beslutet från Svenska Fotbollför­bundets disciplinn­ämnd, efter en protest från Vänersborg­s FK, kommer att få stor betydelse för både toppoch bottenstri­d i division 2 Norra Götaland.

Inför matchen mellan Gauthiodka­rlstad (1-4 den 29 september) stod KBK:S Bastian Rojas Diaz på fem varningar i Fogis. Det är ställt utom alla tvivel. Men frågan är vem som blev varnad på Lunnevi?

Domaren Paul Shamouns matchrappo­rt säger Sebastian Bellander (nummer 5), men Ttela-sporten kan nu visa ett filmklipp från matchen som visar att det är Rojas Diaz (nummer 4) som får det gula kortet.

Varningen således hans sjätte i ordningen, och därmed skulle han ha varit avstängd i lördagens möte med Vänersborg­s FK.

I FILMSEKVEN­SEN HÖRS också matchspeak­ern meddela att det är Bastian Rojas Diaz som varnats.

– Men de ropade ut fel namn i högtalaren, hävdar Kbk-tränaren Lennart ”Kral” Andersson, och fortsätter:

– Vi tyckte själva att det var rörigt i matchen med alla varningar, och därför tog vi själva kontakt med Svenska Fotbollför­bundet (SVFF). Vi höll på hela förra veckan med det där.

KBK SÄGER SIG också ha fått klartecken från förbundet att använda sig av Rojas Diaz i matchen mot VFK.

– Han (domaren) har dessutom varit i kontakt med klubben och vidhållit att matchrappo­rten är korrekt, vi har agerat fair play i det här ärendet. Vi kan ju för fan inte gå in och stänga av spelare själva, menar ”Kral”.

Anmälninga­r om så kallad ”obehörig spelare” behandlas av Fotbollför­bundets disciplinn­ämnd, som har möten varannan vecka, men nu flaggar man för att ärendet kan komma att behandlas snabbare än så.

PIERRE BLOMQVIST ÄR tävlingsko­nsulent på SVFF:

– Nu hände det här i senaste seriematch­en och till helgen börjar kvalspelet för vissa serier, vilket kanske påverkar.

Blomqvist som ännu så länge inte vill uttala sig om VFK:S protest:

– Jag vågar nog inte säga något Så säger tävlingsbe­stämmelser­na 5:e kapitlet – Utvisninga­r, avstängnin­gar och avvisninga­r 1 § Förenings och spelares ansvar m.m.

* Spelare och berörd förening ansvarar för att kontroller­a spelares antal varningar samt att spelare som uppnått sådant antal varningar att spelaren ska vara avstängd, inte medverkar i nästa match.

* Spelare och berörd förening ansvarar för att spelare som utvisats inte spelar i nästa match.

* Spelare som uppenbart försökt erhålla varning eller utvisning eller försöker vilseleda domaren, till exempel genom att simulera skada eller låtsas bli utsatt för otillåtet spel (simulering, ”filmning”), får åläggas förbundsbe­straffning.

* Förening, vars ledare vid upprepade tillfällen dömts för olämpligt uppträdand­e, kan åläggas en straffavgi­ft om högst 25 000 kr. alls om det här specifika ärendet eftersom jag inte har sett det än, men rent generellt så är det föreningen­s och spelarens ansvar att hålla koll på antalet varningar. Vilka är då möjlighete­rna för VFK att få rätt och tilldömas segern? Blomqvist igen: – Att domare lagt en varning på fel spelare händer ju ibland och det kan vara så att föreningar vill pröva det beslutet. Nu är det få ärenden där man bifallit en sådan överklagan av ett domarbeslu­t, men då ändrar man i alla fall domarrappo­rten efter ett beslut i disciplinn­ämnden.

Sunnerdahl är

FÖR VFK:S JOAKIM det glasklart:

– Jag förstår inte hur de har vågat chansa, KBK vet mycket väl att det är fyran (Rojas Diaz) som fått varning. Fotnot: I disciplinn­ämnden ingår Kerstin Elserth (Ekerö), Göran Nilsson (Limhamn), Erlend Stavehaug (Eskilstuna), Ola Danhard (Bromma), Linda Forsberg (Hörby), Kristin Persson (Stockholm), Anna-karin Broström (Östersund), Christer Söderberg (Uppsala) och Annika Åberg-darell (Stora Höga).

 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? EFTERSPEL. Matchen på Vänersvall­en mellan VFK och Karlstad BK i lördags har fått sitt efterspel. VFK har lämnat in en protest och nu är det upp till förbundet att ta ställning i frågan. Här är det skyttekung­en Victor Edvardsen i KBK som ligger steget före Elvis Sabovic i VFK, till vänster Alex von Bothmer.
Bild: TONI ANDERSSON EFTERSPEL. Matchen på Vänersvall­en mellan VFK och Karlstad BK i lördags har fått sitt efterspel. VFK har lämnat in en protest och nu är det upp till förbundet att ta ställning i frågan. Här är det skyttekung­en Victor Edvardsen i KBK som ligger steget före Elvis Sabovic i VFK, till vänster Alex von Bothmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden