Ttela

Sofia och Cardigan trea i Breeders

-

Sofia Björserud, TFRK, tog sig till final i Breeders precis som i Falsterbo i somras. Väl i finalen blev det en fin tredjeplat­s efter en spännande omhoppning. – Cardigan är en väldigt rolig häst att rida. Jag blir glad varje gång och det kändes att han också hade väldigt kul på banan i dag, berömde Sofia sin tävlingspa­rtner.

Sexåringar­nas Breeders Trophy reds över tre 1.30-1.35-klasser och avslutades med omhoppning för dem med helt felfritt protokoll. Endast fyra ekipage klarade att hålla nollan över alla tre finalhoppn­ingarna och ett av dessa var alltså Sofia Björserud och hennes Cardigan.

Senast i Falsterbo i somras visade ekipaget klass genom att ta sig till final bland de 20 bästa. Väl i finalen blev det dock lite stolpe ut. Nu i Flyinge visade de att det är ett ekipage att räkna med då de klarade felfritt resultat i alla omgångar.

– Det känns roligt att lyckas hela veckan. Cardigan har blivit ännu starkare i kroppen och nu blev han nästan lite för pigg och showade loss först på banan i början av veckan och nu inför finalen var han väldigt busig på framhoppni­ngen.

DET HAR DOCK varit en vecka med både toppar och dalar då Sofia överraskan­de nog först ramlade av på banan i femårsklas­sen och sedan på framhoppni­ngen inför sexårsfina­len.

– Det var längesedan jag ramlade av på tävling och ena foten är nog lite stukad, men vad gör det när hästarna hoppar så bra?!

MÅLET FÖR VECKAN var högt ställt och siktet hela tiden mot en topplaceri­ng. Tillsamman­s med Cardigan bockade hon av bana efter bana med felfritt protokoll.

– Man måste gå in och ha höga ambitioner annars kan man aldrig vinna, menade Sofia som för några år sedan vann femårshopp­ningen med Cardigans bror Hearty och tidigare även varit placerad med de båda hästarnas mamma, Olga, i sexårsfina­len.

Sofia är idel beröm både över sin häst och över banorna som hon menade var utslagsgiv­ande och väl avvägda i svårighets­grad.

– Hindren kom väldigt fort i sista finalrunda­n, men det var roliga banor att rida.

– Cardigan är inte så van vid omhoppning­ar, men jag satsade ganska hårt. Vi var helt klart snabbast men jag fick ta en förhållnin­g inför ett räcke så en bom föll och då blev det tredjepris, kommentera­de Sofia Björserud som förutom ära och prispengar även kvalade in till att rida i Scandinavi­um i vår.

– Det är roligt att få rida i Scandinavi­um, jag har varit förstarese­rv ett par gånger som young rider, men nu har vi en plats.

ETT EKIPAGE SOM också kvalade till final var Anette Kihlberg/leonore F, även de från TFRK. Detta i fyraåringa­rnas hoppning. Anette och hennes Leonore F kom på 15:e plats i sin årgång, men valde att avstå finalen.

– Jag är jättenöjd med min fina häst som inte rör en bom, men vi har för högt tempo för att få de höga poängen, det får vi jobba vidare på, kommentera­de Anette Kihlberg.

ULRIKA LINDÉN

 ?? Bild: CONELIA VAN DOMELE OLSSON ?? LÅNGT FRAMME. Det blev en hedrande tredjeplat­s i sexåringar­nas final i Breeders Trophy för Sofia Björserud på Cardigan.
Bild: CONELIA VAN DOMELE OLSSON LÅNGT FRAMME. Det blev en hedrande tredjeplat­s i sexåringar­nas final i Breeders Trophy för Sofia Björserud på Cardigan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden