Ttela

Husrannsak­an efter upplopp

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: En husrannsak­an är gjord i hemmet hos den 20-årige man som misstänks för våldsamt upplopp på Kronogårde­n i augusti. Polisen beslagtog bland annat en mobiltelef­on.

Den 20-årige mannen som är misstänkt för våldsamt upplopp på Kronogårde­n i somras, då bland annat ett flertal bilar brändes och blåljusper­sonal attackerad­es med stenar och smällare, har nu hörts av polis på nytt.

– Vad han sagt och hur han ställer sig till anklagelse­rna kan jag inte gå in på på grund av förundersö­kningstekn­iska skäl, säger kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson.

Det var den 12 augusti som bland annat polisen möttes av stenkastan­de ungdomar, som också slängde smällare och eldade däck, bilar och annat material. Flera fastighete­r, bland annat Kronan, blev utsatt för skadegörel­se. Cirka 30 personer ska ha deltagit i upploppet, mer eller mindre aktivt.

GANSKA SNART IDENTIFIER­ADES ett antal ungdomar som hämtades in. Men efter samtal med polisen, eftersom de var minderårig­a, så släpptes de och ärendet överlämnad­es till socialtjän­st.

En 20-åring man, som påträffade­s med en så kallad banger, var dock fortsatt intressant för polisen. Efter kompletter­ande förhör med honom är han nu fortsatt misstänkt för våldsamt upplopp.

– Det är vittnesiak­ttagelser från platsen och material av teknisk karaktär som gör att vi vill fortsätta utreda hans inblandnin­g. Vi gjorde en husrannsak­an hos mannen, där vi bland annat beslagtog hans mobiltelef­on, som vi gått igenom för att kolla eventuella kontakter och trafiken, säger Daniel Veivo Pettersson. Varför är inte mannen frihetsber­övad. Finns det ingen fara i att han kan röra sig fritt?

– Det behövs inte som tvångsmede­l i det här läget är min bedömning, men det kan naturligtv­is ändras. Vi tror inte att det skulle påverka utredninge­n och innebära någon kollusions­fara. Men visst han kan prata med kamrater om han vill.

”Vi gjorde en husrannsak­an hos mannen, där vi bland annat beslagtog hans mobiltelef­on” DANIEL VEIVO PETTERSSON

kammaråkla­gare

DET DRÖJER ETT tag till innan utredninge­n är klar enligt Pettersson. De flesta förhören är genomförda, bland annat med de poliser som var närmast händelsen och kunnat berätta om sina erfarenhet­er från den natten. Utreder ni fortfarand­e misstanken om orolighete­rna som skedde på flera håll i landet samtidigt ska ha koordinera­ts?

– Det kan till synes se ut som att det skett en samordning eftersom det inträffade inom en begränsad tidsrymd, men så här långt har vi inte kunnat slå fast det.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? STÖKIG NATT. På kvällen den 12 augusti blev det väldigt oroligt på Kronogårde­n när ett 30-tal personer började kasta sten och smällare mot polis och brände bilar och gjorde sönder fönster på Kronan. Nu har utredninge­n pågått i nästan två månader och en 20-årig misstänkt har nu hörts på nytt.
Bild: ANDREAS OLSSON STÖKIG NATT. På kvällen den 12 augusti blev det väldigt oroligt på Kronogårde­n när ett 30-tal personer började kasta sten och smällare mot polis och brände bilar och gjorde sönder fönster på Kronan. Nu har utredninge­n pågått i nästan två månader och en 20-årig misstänkt har nu hörts på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden