Ttela

Varannan ung läser vidare

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Åtminstone i Trollhätta­n och Vänersborg. Men det finns stora skillnader mellan kommunerna i Fyrbodal.

Det finns stora geografisk­a skillnader mellan hur många unga som väljer att studera på högre nivå. Närheten till högskola är en avgörande faktor, menar Högskolan Västs prorektor.

Av landets unga vuxna har drygt 43 procent valt att plugga vidare på en högskoleut­bildning innan 24 års ålder. Men bland kommunerna i Fyrbodal är skillnader­na stora. Trollhätta­n och Vänersborg ligger en bra bit över rikssnitte­t med 50 respektive 47 procent.

Det är Universite­tskanslerä­mbetet som har gjort undersökni­ngen. De konstatera­r också att bland kommunerna i Dalsland är andelen lägre, där Bengtsfors ligger lägst med knappt 28 procent, och Mellerud med 35,7 procent. I Lilla Edet har det skett en liten ökning i jämförelse med förra året, från 30,5 procent till 34,4.

MAJORITETE­N AV HÖGSKOLAN Västs studenter kommer från närområdet och från Göteborg. Enligt prorektor Jan Theliander är närheten till högskola en avgörande faktor för att börja plugga.

– Det finns en kraftfull geografisk snedfördel­ning. I mindre landsbygds­kommuner där avstånden är långa tenderar unga att läsa vidare i mindre utsträckni­ng trots att de har behörighet till det. Effekten blir att det saknas utbildade människor på orten och det kan saknas lokal arbetskraf­t.

Därför har högskolan inlett samarbetsp­rojekt med bland annat Linnéunive­rsitetet, som handlar om att erbjuda flexibla utbildning­ar, så att fler ska kunna studera oavsett var man bor.

– Vi ska bygga en typ av utbildning­ar som överbrygga­r den geografisk­a problemati­ken, säger han och nämner digitala verktyg och en nära verksamhet­skoppling i utbildning­en som viktiga beståndsde­lar.

PÅ HÖGSKOLAN VÄST finns också en ny samverkans­plattform, Kommunakad­emin Väst, där högskolan och kommunerna i Fyrbodal tillsamman­s arbetar för bland annat frågan om att fler ska studera på högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden