Ttela

Kan man mata fåglarna med ekollon?

Signaturen Ekorren undrar om fåglarna gillar ekollon. Eller är det så att de kanske inte tål dem? Och får personalen inom Trollhätta­ns stad verkligen röka på arbetstid? Reporterjo­uren har tagit reda på svaren.

- Emma-karin Björk 0522 - 99 2e2m2 m• eak-kba@rbino.hbujosrlak­n@inttgeelan.se

Reporterjo­uren är tillbaka med frågor om stort om smått.

?Fågelvänne­n och läsaren kallar sig ”ekorren”. Hon bor på landet och har många småfåglar vid knuten och nu undrar hon om det är okej att mata dem med krossade ekollon. Testa! tycker ornitologe­n.

Med en hel del ekollon på träden undrar läsaren om hon kan ta vara på dem och i stället för att köpa mat i affären mata småfåglarn­a med ollonen.

– Ekollon innehåller mycket energi i form av fett för fåglar. Det finns redan arter som lever av ekollon av just den anledninge­n. Den mer kända är nötkråkan som är en brun kråkfågel, säger Ulf Lindell sin är ornitolog och ledamot i Västergötl­ands ornitologi­ska förening.

Nötkråkan äter också gärna hasselnött­er. De fåglarna som har ”nöt” i namnet har just fått det för att de äter nötter.

Ulf Lindell säger att även småfåglar med större näbbar och som i vanliga fall äter fröer eller till exempel bokollon säkert skulle vara intressera­de ekollon.

– Som bofinkar eller grönfinkar till exempel som har en kraftigare näbb än insektsäta­rna. Det är energirika produkter så mitt råd är att krossa ekollonen och testa! Men finns det inte risk för att vissa fåglar inte tål det? – Det normala och fiffiga är att arter som överlevt i tusentals år ratar saker som den inte mår bra av. Det är det som kallas för selektione­n, det naturliga urvalet och det innebär att de har lärt sig ett beteende som fungerar och som gör att de inte stoppar i sig giftiga saker, svarar ornitologe­n som gärna ser att fågelvänne­n hör av sig till honom för att berätta hur det gick.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ??
Bild: HASSE HOLMBERG
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? BOFINK. Ornitologe­n menar att fåglarna väljer bort sådant som de inte mår bra av så att pröva sig fram med mat är inte fel.
Bild: HASSE HOLMBERG BOFINK. Ornitologe­n menar att fåglarna väljer bort sådant som de inte mår bra av så att pröva sig fram med mat är inte fel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden