Ttela

Tremeco växte i större lokaler

LILLA EDET: LITET FÖRETAG MED HÖGTEKNOLO­GISK SPETS

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Från trångt och besvärligt till öppet och välkomnand­e. Verkstadsf­öretaget Tremecos flytt till nya lokaler gav ett välbehövli­gt miljöombyt­e och möjlighet att expandera.

TTELA gjorde i december 2015 ett reportage om Tremeco och dess situation i trånga och dåligt anpassade lokaler. Företaget var då i akut behov av större lokaler för att kunna investera i nya maskiner och för att kunna växa.

– Vi var faktiskt på väg att höra av oss till andra kommuner. Men Edethus hörsammade vår önskan, säger Stefan Göransson, en av ägarna till Tremeco.

DET KOMMUNALA fastighets­bolaget AB Edethus byggde en industriha­ll i Göta där Tremeco numera är inhyst sedan drygt ett år tillbaka. Ytan växte från 800 kvadratmet­er till 2 000.

Flytten var ett lyckokast för det högteknolo­giska lilla företaget.

– Vi kunde knappt gå inne i de gamla lokalerna. Skulle man flytta något fick man möblera om. Nu har vi inte alls de problemen, säger Stefan Göransson och ser ut över väl tilltagna ytor av industriha­ll.

FÖRETAGET VILLE OCKSÅ investera i nya maskiner vilket det inte fanns plats för i de gamla lokalerna.

– Vi köpt in fyra nya maskiner och har nu totalt 14 maskiner. Men i personal har vi inte ökat så mycket, vi har utökat med en person, vi är åtta totalt nu, säger Göransson.

FLYTTEN VAR JOBBIG och tog mycket kraft. Cirka 50 dagars arbete gick om intet och de efterfölja­nde investerin­garna kostade på.

– Vi har gjort investerin­gar på 16 miljoner i maskiner. Men vi tar igen det på fem eller sex år. Det har nästan varit som att starta ett nytt företag. Vi sålde för 15,5 miljoner förra året, men vi behöver fortsätta att investera och effektivis­era.

Maskinerna ja. Stefan Göransson och nye delägaren Admir Filipovic är näst intill lyriska över de japan-

ska svarv- och fräsmaskin­ernas kapacitet.

Företaget tillverkar delar i plast och metall, främst till läkemedels­industrin. Maskinerna är mycket avancerade och kan göra flera moment utan att svarvbiten behöver tas ur maskinen.

– Det är verkligen så att maskinerna håller på att ta över. Våra går dygnet runt, det är riktiga spjutspets­maskiner. De tillverkar enligt den data vi matar in och ut kommer färdiga bitar, förklarar Göransson.

DOCK BESTÅR ETT problem. Kompetent arbetskraf­t. Det är ständig brist på det. Tremecos senast anställda bor i Borås.

– Vi kan säkert få in uppemot tio maskiner till. Men personalbr­ist sätter stopp för ytterligar­e expansion. Det som behövs är kvalificer­ade tekniker.

Den tekniska utveckling­en går oerhört fort, något som utbildare och politiker inte hänger med i, menar Göransson.

Och att kalla Tremecos bransch för verkstadsi­ndustri ger nästan fel associatio­ner när det i själva verket handlar om högteknolo­gi och dataprogra­mmering. Många av de enkla jobb som förr omgärdade branschen är bortration­aliserade.

– 80 procent av jobbet görs på datorerna. Jag har jobbat här sedan gymnasiet. Nu när jag fick chansen att bli delägare var det ett bra steg i min yrkeskarri­är, säger Admir Filipovic.

Tremeco har framtidstr­o och smider nya planer för nya kunder.

– När ni kommer tillbaka nästa gång hoppas jag att vi har nya maskiner längs hela den andra väggen också, avslutar Stefan Göransson.

”Det är verkligen så att maskinerna håller på att ta över. Våra går dygnet runt, det är riktiga spjutspets­maskiner.”

STEFAN GÖRANSSON vd och delägare, Tremeco

”Personalbr­ist sätter stopp för ytterligar­e expansion. Det som behövs är kvalificer­ade tekniker.”

STEFAN GÖRANSSON

vd och delägare, Tremeco

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KOLL PÅ TEKNIKEN. Tremeco, verkstads- och teknikföre­tag i Göta, som levererar delar till bland annat läkemedels­industrin växte när de fick nya och större lokaler att flytta in i för dryg ett år sedan. Admir Filipovic, delägare, har god koll på tekniken.
Bild: STEFAN BENNHAGE KOLL PÅ TEKNIKEN. Tremeco, verkstads- och teknikföre­tag i Göta, som levererar delar till bland annat läkemedels­industrin växte när de fick nya och större lokaler att flytta in i för dryg ett år sedan. Admir Filipovic, delägare, har god koll på tekniken.
 ??  ?? STÖRRE OCH NYTT. Stefan Göransson är vd och huvudägare i Tremeco. Admir Filipovic blev delägare för snart ett år sedan, fretagets flytt till större lokaler var en jobbig omställnin­g men blev också lyckad eftersom man då kunde utöka verksamhet­en.
STÖRRE OCH NYTT. Stefan Göransson är vd och huvudägare i Tremeco. Admir Filipovic blev delägare för snart ett år sedan, fretagets flytt till större lokaler var en jobbig omställnin­g men blev också lyckad eftersom man då kunde utöka verksamhet­en.
 ??  ?? DETALJER. Små produkter med väldigt detaljerad­e inslag och i flera moment klaras utan att biten tas ur maskinen.
DETALJER. Små produkter med väldigt detaljerad­e inslag och i flera moment klaras utan att biten tas ur maskinen.
 ??  ?? DATASTYRT. 80 procent av jobbet i Tremecos maskinverk­stad sköts genom datorer.
DATASTYRT. 80 procent av jobbet i Tremecos maskinverk­stad sköts genom datorer.
 ??  ?? FORTSÄTTER. Stefan Göransson är vd och huvudägare i Tremeco som funnits i Lilla Edet i 15 år och blir genom flytten kvar länge till.
FORTSÄTTER. Stefan Göransson är vd och huvudägare i Tremeco som funnits i Lilla Edet i 15 år och blir genom flytten kvar länge till.
 ??  ?? LOKAL. Här i AB Edethus lokal kan Tremeco utöka sin verksamhet.
LOKAL. Här i AB Edethus lokal kan Tremeco utöka sin verksamhet.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? KOLL PÅ GREJERNA. Admir Filipovic ger instruktio­ner om hur produkten ska svarvas och fräsas i maskinen. Åtta personer jobbar i produktion­en i Tremeco.
KOLL PÅ GREJERNA. Admir Filipovic ger instruktio­ner om hur produkten ska svarvas och fräsas i maskinen. Åtta personer jobbar i produktion­en i Tremeco.
 ??  ?? SVARV. En av Tremecos japanska maskiner i full färd med att svarva till den beställda produkten.
SVARV. En av Tremecos japanska maskiner i full färd med att svarva till den beställda produkten.
 ??  ?? PRODUKT. Exempel på vilken typ av produkter och jobb som Tremecos maskiner kan göra.
PRODUKT. Exempel på vilken typ av produkter och jobb som Tremecos maskiner kan göra.
 ??  ?? MÄTPUNKT. Den här maskinen med laserpunkt­en gör mätningar.
MÄTPUNKT. Den här maskinen med laserpunkt­en gör mätningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden