Ttela

Den tyska dieseln visar vägen

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

MILJÖ. Kan Angela Merkel rädda dieseln? I tider av stigande oro för klimathote­t kan det verka som ett opåkallat projekt. Dagens industri rapportera­de häromdagen (5/10) att försäljnin­gen av dieselbila­r i Sverige nästan halverats de senaste tre åren. Men elbilarnas framväxt till trots tyder mycket på att dieselbile­n fortfarand­e har en roll att spela, i väntan på att de helt fossilfria alternativ­en ska bli fullgoda alternativ.

SKÄLET TILL DET är just klimatet. En dieselmoto­r har högre verkningsg­rad än en bensinmoto­r och kan därför producera samma effekt med lägre utsläpp. Blandar man dessutom i 50 procent biobränsle kan koldioxidu­tsläppen från en dieselbil vara en fjärdedel av utsläppen från en motsvarand­e bensinmoto­r.

Den senaste generation­ens motorer har inte heller problem med utsläpp av kväveoxide­r, som försämrar luftkvalit­eten och som fått både tyska och svenska städer att ropa på dieselförb­ud. (I Sverige finns möjlighete­n att från år 2020 införa så kallade miljözoner.)

DEN MODERNA DIESELMOTO­RN är helt enkelt ett bra verktyg mot klimatförä­ndringarna. Det är därför Tyskland efter Volkswagen-skandalen, och den mindre uppmärksam­made men liknande Daimler-skandalen i somras, nu gör ett försök att rädda dieselns rykte och försäljnin­gssiffror. I veckan presentera­de den tyska regeringen en uppgörelse som innebär att tyska dieselägar­e får välja mellan en skattesubv­ention på runt 5000 euro för att byta in sin bil mot en ny, eller att få motorn uppgradera­d på tillverkar­ens bekostnad.

DET KAN JÄMFÖRAS med den svenska modellen, där nya dieselbila­r straffbesk­attas i och med det nya bonus-malus-systemet, trots sina lägre utsläpp, och där ägare till äldre dieselbila­r bara kan drömma om att bli kompensera­de för det sänkta andrahands­värde som blir följden om miljözoner införs. Detta trots att köp av dieselbila­r uppmuntrad­es med en miljöbilsp­remie för bara några år sedan.

Skattesubv­entioner för att ställa om fordonsflo­ttan är överlag tveksam klimatpoli­tik. Kanske kan de senaste årens tvära kast inom politiken motivera ett undantag. Men då kan man åtminstone ställa kravet att Sverige ska lära av Tyskland. Det är de smutsigast­e bilarna som måste stå i fokus – och den som köpt bil i god tro bör inte få ta hela smällen när politiker byter fot.

Framför allt är det utsläppen som borde spela roll i omställnin­gen. Dieseln bör räddas, inte skattas bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden