Ttela

Teatern kring Alliansen nu löjlig

VAL 2018 . Turerna i regeringsf­rågan börjar bli löjeväckan­de på allvar. I förlängnin­gen framstår uttalanden som dumförklar­ande. Hur länge ska katt-och-råtta-leken pågå?

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Vi är just nu intvingad publik för att bevittna en utdragen politisk teater med oskrivet slut. Förmodlige­n med improvisat­ionsinslag förvisso, ageranden man inte kan påverka kräver det. Det handlar om att testa, sätta press och vänta in. Men i stort verkar det överlag imponerand­e manusbunde­t.

MED ALL RESPEKT för att våra topppoliti­ker ägnar sig åt ett svårt – för att inte säga omöjligt – pussel (om ingen partiledar­e ändrar sig på avgörande punkter blir det ingen regering) börjar turerna i den politiska hetluften tydligt passera gränsen till det rent löjeväckan­de.

Trots att de flesta alternativ, inom rimlighete­ns gränser, förutom just en alliansreg­ering har framstått som mer sannolika har den högstämda retoriken pumpats ut för full hals.

En alliansreg­ering ska tillträda och råkar mandaten bli för få får helt enkelt socialdemo­kratin snällt stödja den. Praktiskt, väl? Hur naivt den än låter är det exakt så argumentat­ionen har låtit från allianshål­l under valrörelse­n och fram till tisdagen denna vecka.

NÄRMARE BESTÄMT HAR linjen varit Annie Lööfs (C) och Jan Björklunds (L) men på något obemärkt sätt vann de någon intern borgerlig strategifö­rhandling. Därmed har Kristersso­n fått stå och, med åtminstone försök till att ge ett trovärdigt intryck, prata om ett hövligt erbjudande till S om att låta Alliansen regera trots mindre storlek enligt etablerade blockordni­ngen.

Som avslutande förödmjuke­lse fick Kristersso­n på en presskonfe­rens under tisdagen, efter sin halvtidsav­stämning med talmannen, stå i riksdagen och berätta om hur den senaste veckan gått åt till att få klarhet i detta på förhand uppenbara nej.

Förvirrand­e nog talar alliansled­arna nu mot varandra mellan raderna men behåller ändå så kallad allianssam­manhålland­e attityd i talepunkte­rna. Kristersso­n konstatera­de under tisdagen slutligen att S-stöd inte är realistisk­t och att han därmed behöver gå vidare på andra sätt. På samma gång talar Lööf glatt om att det bara handlar om att försöka lite till. Det kan gå.

Två diametralt olika synsätt på vad som är realistisk­t, men båda partiledar­na talar pliktskyld­igt om alliansreg­ering.

DET FINNS OLIKA tänkbara regeringsa­lternativ, en del bättre respektive sämre än andra. Klart måste en gång för alla stå att ett stöd för en ren alliansreg­ering inte finns. När rycks plåstret av?

Med tanke på hur viktig Alliansen har varit som projekt genom åren är det förståelig­t att farvälhand­slaget sitter långt inne. Men det är först när partierna öppet överger en valrörelse­persona som vi kan syna alternativ­en och vad de innebär. Börja skriv lite nya repliker, för väljarnas skull.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? LÖÖF KRISTERSSO­N. Har helt olika synsätt på vad som är politiskt möjligt.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT LÖÖF KRISTERSSO­N. Har helt olika synsätt på vad som är politiskt möjligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden