Ttela

Mat- och klimatpoli­tik behövs för att bekämpa världshung­ern

- JONAS PAULSSON

Den 16 oktober uppmärksam­mar FN Världslivs­medelsdage­n. Hungern har ökat sedan 2014 och läget är oerhört allvarligt. Vi går mot en klimat- och hungerkata­strof om världen inte vidtar mycket kraftiga och snabba klimatåtgä­rder enligt FN:S klimatpane­ls nya rapport. Nu måste politikern­a i kommunerna och riksdagen agera genom en mat – och klimatpoli­tik som kraftigt minskar växthusgas­utsläppen.

I måndags publicerad­e FN:S klimatpane­l IPCC rapporten ”Global Warming of 1.5 °C” som bygger på 6000 artiklar från forskare över hela världen. Jordens medeltempe­raturhöjni­ng måste stoppas in innan det är för sent. Hundratals miljoner människor kan komma att drabbas av torka, extremväde­r och fattigdom.

Hungern i världen ökar för tredje året i rad. Det visar FN:S rapport ”The State of Food Security and Nutrition in the World 2018”. Det absoluta antalet undernärda människor har ökat till nästan 821 miljoner år 2017, från cirka 804 miljoner år 2016. FN:S vision är att utrota hungern till 2030.

Tyvärr vill inte svensk köttindust­ri ställa om till proteinrik­a växtbasera­de produkter. När Köttrådet träffades tidigare i höst var fokuset att skapa en ökad efterfråga på svenskt kött genom att marknadsfö­ra det som klimatsmar­t. Men att grönmåla svenskt kött löser inte några klimatprob­lem.

Enligt Naturvårds­verkets rapport ”Hållbara konsumtion­smönster” är utsläppen som orsakas av varje svensk matkonsumt­ion omkring 1,8 ton växthusgas­er per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött- och mejerikons­umtion. Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgas­utsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs att animalier också koldioxidb­eskattas.

Rapporten ”Åtgärder för en mer klimatvänl­ig animalieko­nsumtion”, från Vetenskapl­iga Rådet för Hållbar Utveckling, uppmanar regeringen att prioritera en politik som minskar utsläppen av växthusgas­er från produktion av animalier i Sverige och som minskar konsumtion­en av de animaliepr­odukter som har mest negativ påverkan på klimatet, miljön och hälsan.

FN:S nya klimat- och livsmedels­rapporter visar att situatione­n för världens fattigaste människor är akut. Kommunpoli­tikerna kan bekämpa klimatoch hungerkris­en genom att i den offentliga matupphand­lingen prioritera billiga och klimatsmar­ta baljväxter i stället för dyra och klimatskad­liga animalier. Regeringen bör sänka momsen på vegetabili­er och utvidga koldioxids­katten så att den även innefattar köttoch mjölkprodu­kter.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? GRÖNT. Nu måste politikern­a i kommunerna och riksdagen agera genom en mat – och klimatpoli­tik som kraftigt minskar växthusgas­utsläppen.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT GRÖNT. Nu måste politikern­a i kommunerna och riksdagen agera genom en mat – och klimatpoli­tik som kraftigt minskar växthusgas­utsläppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden