Ttela

Dessa arma riksdagsmä­n

- KLARSYNT

Som har 65 400 kronor i arvode i månaden, blir man dessutom ordförande i ett utskott så höjs arvodet till 78 480 kronor, som minister har man ytterligar­e högre arvode, statsminis­tern och talmannen har 172 000 kronor/ månad.

De har hemort som tjänstestä­lle vilket innebär att alla resor berättigar till ersättning, de har gratis guldårskor­t på SJ som kostar 89 100 för oss andra. Finns behov så kan de få ett årskort på flyget, åker de bil så betalar de inte ens trängselav­gift, utöver ovan så har de 50 000 kronor för egna tjänsteres­or utomlands under en mandatperi­od.

Under vistelse i Stockholm har de tillgång till någon av riksdagens 255 centralt belägna lägenheter gratis, vill de skaffa eget boende så får de upp till 8600 kronor/månad i ersättning. (Det vore något för våra pensionäre­r).

De uppbär även traktament­e 380 kronor per/dygn varav 230 kronor är skattefrit­t som om det inte skulle räcka så har de så kallat Stockholms­tillägg 110 kronor/dygn skattefrit­t. Detta innebär att de bor, äter och dricker gratis överallt de är i tjänst. Givetvis få de även all teknisk utrustning de behöver både i Stockholm och hemma i bostaden.

När de avgår så får de 85 procent av sitt arvode under två år. De som suttit som riksdagsmä­n före 2014 får 80 procent tills de fyller 65 år. Allt detta kan förlängas om det finns särskilda behov. (Källa = www.riksdagen.se) Nu räcker inte allt detta för några utan det fifflas med traktament­en, reseersätt­ningar, hyrbilar, familjeres­or med mera. När det upptäcks så är det sällsynt att något straff utdöms utan ledamoten avgår och allt verkar stanna där.

Men gunåde om någon vanlig individ tar en vara ur affären utan att betala då kör man igång hela rättsappar­aten med en gång och givetvis blir det påföljd av något slag. Att bli miljonär under en mandatperi­od är nog inte så svårt för en ordentlig riksdagsma­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden