Ttela

Demokratin och demokratis­ka val – går ej i hand i hand

-

Skulle vilja ta ett exempel: I en skola har det tillkommit ett antal nya elever vid en ny termin, och då säger skollednin­gen och läraren att: ”De där nya eleverna ska vi inte prata eller umgås med! Skulle detta vara möjligt? Svar nej. Inte i en demokrati. Här umgås man och pratar med varann oavsett vem man är, även om man inte leker samma lekar. Är det så att någon blir utstött i skolan, blir det ett ”fall för högre myndighet”.

I ett land med demokratis­ka val, borde man ha lärt sig från både dagis och lekis och skolan att man talar och vänder ej ryggen åt en grupp, som är invalda på demokratis­kt sätt, och som har 1,1 miljoner väljare bakom sig att represente­ra, och ej eller hånar dem eller försöker göra dem till åtlöje.

I riksdagen finns inte denna demokrati, men därmed är det inte tänkt att de ska följa eller ha samma åsikter, men det mest grundlägga­nde med demokratin är helt bortsopad, och med statsminis­tern i spetsen för största partiet som visar detta.

Sådana personer i ledande ställning vore helt otänkbara och helt uteslutna, att kunna bli några stora ”fredsmedla­re” i världen, då de inte ens vill prata med alla parter. Mycket märkligt och är helt uteslutet hos våra närmsta grannar – de nordiska länderna – där pratar alla med varann och tar sedan ställning och beslut, i det ena och andra.

Det är en stor skam, ett hån, en bedrövelse, att ha sådana personer som ska leda landet på bästa sätt för oss alla, oavsett partifärg.

Dessa ledande personer borde börja om på lekis och dagis igen och se om de har chans att lära sig någonting. Ovärdigt att hantera 1,1 miljoner väljare på detta sätt i demokratis­kt utfört val.

e.e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden