Ttela

Gör läraryrket attraktivt

- ÅSA FAHLÉN FÖRBUNDSOR­DFÖRANDE LÄRARNAS RIKSFÖRBUN­D

Snart tillträder de nya politikern­a i kommunerna. De kommer att spela en viktig roll för svensk skola. Vi lärare och studie- och yrkesvägle­dare arbetar för att den svenska skolan ska bli en av världens bästa – för elever, för våra yrkesgrupp­er och för samhället. Vi är beredda att ta vårt ansvar, men det kommer att kräva att ni som politiker ger oss förutsättn­ingar att lyckas.

Skolan är till för att eleverna ska lära sig och få kunskaper. Det är utgångspun­kten när vi arbetar för bättre förutsättn­ingar i skolan. I det arbetet spelar politiska beslutsfat­tare en helt avgörande roll.

Alla elever ska mötas av höga förväntnin­gar och utmanas att nå randen av sin förmåga, oavsett var de kommer ifrån och oavsett var de bor. De ska få relevant studie- och yrkesvägle­dning och alltid utbildas av kunniga och legitimera­de lärare som har tid att förbereda och efterarbet­a undervisni­ngen och se varje elevs behov.

Lönerna i skolan måste höjas. I dag väljer alltför många bort yrket på grund av den dåliga löneutveck­lingen, och det är svårt att tillsätta lediga tjänster. I samtliga grundskolo­r i till exempel Trollhätta­ns kommun hade i genomsnitt knappt 74 procent av lärarna förra året lärarlegit­imation och behörighet. En sådan situation har varken kommunen eller Sverige råd med. Uppgifter att göra:

Det måste löna sig att utbilda sig till lärare och studie- och yrkesvägle­dare. Ett villkor för attraktiva yrken är en positiv livslöneut­veckling. Vi har inte råd med en fortsatt negativ livslön.

Ge höga ingångslön­er för att signalera att läraryrket och studie- och yrkesvägle­daryrket är attraktiva yrken.

Visa att erfarenhet och ökad kompetens lönar sig. Efter 15 år i yrket ska lärare ha en lön på minst 45 000 kronor.

Under en yrkeskarri­är måste lönen minst fördubblas.

Dessutom innebär det nyligen träffade skolavtale­t att det nu ska ske ett arbete i varje kommun och på varje skola för att se till att varje lärare och studie- och yrkesvägle­dare får en god arbetsmilj­ö. Det förpliktig­ar.

Vi inom Lärarnas Riksförbun­d vet vad som behöver förändras. Nu utmanar vi dig som är nyvald eller återvald politiker att vara med och skapa de förutsättn­ingar som krävs. Vi vill veta hur ni politiker från samtliga partier tänker förvalta de fyra år som ni har framför er. Hur ser planen ut?

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ?? LÖNERNA I SKOLAN MÅSTE HÖJAS. I dag väljer alltför många bort yrket på grund av den dåliga löneutveck­lingen, och det är svårt att tillsätta lediga tjänster.
Bild: KALLESTAD, GORM LÖNERNA I SKOLAN MÅSTE HÖJAS. I dag väljer alltför många bort yrket på grund av den dåliga löneutveck­lingen, och det är svårt att tillsätta lediga tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden